Veelgestelde vragen.

Risicometing.

 • Waarom heb ik een brief ontvangen over ‘jaarlijkse risicometing’?

  Als u belegt loopt u risico. U heeft gekozen voor ProfielBeleggen of VrijBeleggen. Bij deze vormen van beleggen heeft u gekozen om zelf de verantwoordelijkheid over te nemen van Zwitserleven. Iedereen die belegt heeft een beleggerprofiel. Dat is een korte omschrijving van uw persoonlijke financiële situatie, uw kennis van beleggen, uw ervaring met beleggen en welk risico u wilt lopen met uw beleggingen. Zwitserleven bekijkt ieder jaar of uw beleggerprofiel nog aansluit bij het risico dat u loopt. We laten u één keer per jaar weten of het risico dat u wilt lopen overeenkomt met het risico dat u werkelijk loopt.. Dat doen we met de ‘jaarlijkse risicometing’.

 • Ik heb een brief ontvangen over ‘jaarlijkse risicometing’. Wat moet ik nu doen?

  U ontvangt elk jaar de risicometingsbrief om u te informeren over de risico’s van uw beleggingen. En of die risico’s overeenkomen met het risico dat u wilt lopen. Op basis van deze informatie bepaalt u of uw beleggingen wilt veranderen. Dat is overigens niet verplicht. U bepaalt zelf of u iets verandert.

 • Kunt u mij ook advies geven?

  Als verzekeraar mogen we geen advies geven. Heeft u vragen over de brief over de jaarlijkse risicometing? Bel dan met uw adviseur. Hij kent uw situatie het beste en kan u adviseren.

  Heeft u geen adviseur? Zoek dan een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

 • Wat is een beleggersprofiel?

  Een beleggerprofiel geeft aan wat voor belegger u bent. Het beleggerprofiel is het resultaat van vragen over uw persoonlijke financiële situatie, uw kennis van beleggen, uw ervaring met beleggen en welk risico u wilt lopen met uw beleggingen. Er zijn vijf beleggerprofielen: voorzichtig, defensief, neutraal, ambitieus en offensief.

 • Volgens de brief heb ik geen beleggerprofiel. Is dat belangrijk?

  Ja. Het is belangrijk dat u uw beleggerprofiel aan ons doorgeeft. Ieder jaar toetsen wij of uw beleggerprofiel nog past bij uw beleggingen. U vult uw beleggerprofiel eenvoudig in op mijnpensioen.zwitserleven.nl. onder ‘Mijn beleggingen’. U logt daar in met uw DigiD en gaat daarna naar 'Naar MijnPensioen' Onder 'Mijn beleggingen' kiest u voor 'Uw situatie wijzigen' om uw beleggersprofiel te wijzigen. 

 • Klopt mijn beleggerprofiel nog?

  U heeft in het verleden een beleggerprofiel ingevuld, maar u vraagt zich af of dit profiel nog past bij uw huidige situatie? Ieder jaar toetsen wij of uw beleggerprofiel nog past bij uw beleggingen. Daarom is het belangrijk dat u controleert of uw beleggerprofiel nog actueel is. Dat kan heel eenvoudig op mijnpensioen.zwitserleven.nl. U logt daar in met uw DigiD en gaat daarna naar 'Naar MijnPensioen' Onder 'Mijn beleggingen' kiest u voor 'Uw situatie wijzigen' om uw beleggersprofiel te wijzigen.

 • Ben ik verplicht te doen wat er in de brief staat?

  Nee. U bent niet verplicht de fondsverdeling aan te passen naar het voorstel dat in de brief staat. Als u niets doet, doet Zwitserleven ook niets. Zwitserleven is wettelijk verplicht u jaarlijks een overzicht te sturen waarbij we een vergelijking maken tussen uw beleggerprofiel en de fondsen waarin u belegt. 

 • Hoe verander ik mijn beleggingen?

  Ga naar mijnpensioen.zwitserleven.nl en log in. Hier kunt u uw beleggingen veranderen.

  • Wilt u de verantwoordelijkheid voor beleggingen liever volledig overlaten aan Zwitserleven? Dan kiest u voor HorizonBeleggen. Wij zorgen er dan voor dat het risico dat u loopt met beleggingen, automatisch afneemt als uw pensioendatum dichterbij komt.
  • Kiest u liever voor beleggingen die beter bij u passen? Kies dan voor ProfielBeleggen. En geef uw beleggerprofiel aan ons door. Ook in dat geval nemen de risico’s automatisch af als uw pensioendatum dichterbij komt. Maar daarbij houden wij dan rekening met uw profiel. Bijvoorbeeld meer of minder risico, of juist neutraal.
  • Kiest u liever zelf uw beleggingen? Dan kunt u kiezen voor VrijBeleggen. U kiest zelf de fondsen waarin u wilt beleggen. En ook wanneer u de fondsverdeling wilt veranderen.

  Let op: Belegt u nu in een fonds met garantie? Dan raakt u die garantie kwijt als u kiest voor HorizonBeleggen of ProfielBeleggen. Uw beleggingen gaan dan volledig over van het fonds met garantie naar HorizonBeleggen of ProfielBeleggen.

 • Waar kan ik de fondskoersen van de fondsen vinden?

  De koersen van de fondsen vindt u hier.

 • Waar kan ik de kosten van de fondsen vinden?

  De kosten van de fondsen vindt u hier.

 • Wat is HorizonBeleggen?

  Meer informatie over HorizonBeleggen vindt u hier.

 • Wat is ProfielBeleggen

  Meer informatie over ProfielBeleggen vindt u hier.

 • Wat is VrijBeleggen?

  Bij VrijBeleggen kiest u zelf uw beleggingen. U kiest de fondsen waarin u wilt beleggen. En ook wanneer u de fondsverdeling wilt wijzigen. Meer informatie over VrijBeleggen vindt u hier.

 • Ik beleg in MaatschappijGarantie. In de risicometingsbrief die ik heb ontvangen staat dat het risico groter is dan wat past bij mijn leeftijd en mijn beleggerprofiel. Hoe zit dit?

  Veel mensen verwachten dat ze goed en veilig beleggen als ze dat in een garantiefonds doen. Een fonds met garantie geeft een zekerheid over het rendement. Dat is bijvoorbeeld tenminste 2, 3 of 4%. Het geeft geen zekerheid over het pensioen dat op de pensioendatum gekocht kan worden. Hoe hoog uw pensioen is hangt af van onder andere het tarief van de verzekeraar en de hoogte van de rente.

  U bent een VrijBelegger. Wij geven aan wat een passende beleggingsmix is voor iedere leeftijd en voor ieder risicoprofiel. In de 15 jaar voor de pensioendatum gaan wij uit van de werking van de rentematching. Daarmee bedoelen we het op elkaar afstemmen van de ontwikkeling van de rente en de waarde van de vastrentende beleggingen. In die 15 jaar wordt de rentematching in stapjes vergroot tot 100%. Zo wordt u beschermd tegen schommelingen van de rente en reageert de waarde mee met de daling of stijging van de rente. De afgelopen jaren hebben wij bijvoorbeeld een langzame daling van de rente gezien. Door de rentematching in ons model zijn de vastrentende beleggingen in waarde gestegen. Daar tegenover staat dat de tarieven voor aankoop van uw pensioen ongunstiger zijn geworden. Per saldo moeten de bewegingen elkaar voor een groot deel in evenwicht houden.

  VrijBeleggers die kiezen voor een fonds met garantie hebben zekerheid over hun rendement, maar er is geen zekerheid over het aan te kopen pensioen. Wij waarschuwen u voor het risico van een te lage pensioenopbouw door (te) veilig te beleggen.

  Meer informatie over de beleggingen in Zwitserleven MaatschappijGarantie leest u hier.

 • Wat gebeurt er met de beleggingen als ik met pensioen ga?

  Op uw pensioendatum koopt u pensioen aan van de beleggingswaarde op dat moment. Wilt u meer weten over uw mogelijkheden, kijk dan op Pensioen Kopen.

Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. We staan u graag persoonlijk te woord.