Meer zekerheid met de ZekerheidZwitch

U bouwt met uw pensioenregeling inkomen op voor later. Doet u dat via een beschikbare premieregeling? Dan krijgt u vanaf het moment dat uw pensioen ingaat een vast of variabel pensioen. U weet op dat moment pas hoe hoog uw pensioen is. En dat kan zorgen voor onzekerheid. Zwitserleven heeft hiervoor de oplossing: de ZekerheidZwitch. Hiermee koopt u al voor uw pensioendatum een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen.

Wat is de ZekerheidZwitch?

Binnen uw pensioenregeling heeft u keuzemogelijkheden die van invloed kunnen zijn op uw pensioeninkomen. Als u meer zekerheid belangrijk vindt, dan is er de ZekerheidZwitch. Hiermee koopt u al voor uw pensioendatum maandelijks met een deel van uw pensioenkapitaal een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u voor dat deel dan elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen.

Wanneer start de ZekerheidZwitch?

Bij de beleggingsvorm Profielbeleggen beleggen we voor u in een bepaalde mix van beleggingen. Dat noemen we een lifecycle. Als u dichter bij uw pensioenrichtdatum komt, bouwen we het beleggingsrisico af. Op het moment dat we daarmee beginnen, maar niet eerder dan 15 jaar voor uw pensioenrichtdatum, heeft u een belangrijk keuzemoment. U kan er dan voor kiezen om de ZekerheidZwitch aan te zetten. Het startmoment hangt af van uw beleggerprofiel.

Bekijk het startmoment per beleggerprofiel
Beleggerprofiel Startmoment ZekerheidZwitch
Voorzichtig 15 jaar voor pensioendatum
Defensief 15 jaar voor pensioendatum
Neutraal 12 jaar voor pensioendatum
Ambitieus 10 jaar voor pensioendatum
Offensief 8 jaar voor pensioendatum


Heeft u de beleggingsvorm VrijBeleggen? Dan bepaalt u zelf wanneer en met welk deel van uw pensioenkapitaal u een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen koopt.

Keuze voor de ZekerheidZwitch

Het is mogelijk om voor de pensioendatum 25% tot 100% van uw pensioenkapitaal om te zetten naar gegarandeerd pensioen. Welke gevolgen heeft uw keuze?

 • U krijgt steeds meer duidelijkheid en zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen hoe dichter u bij uw pensioendatum komt.
 • De hoogte van het gegarandeerde pensioen hangt voor een belangrijk deel af van de tarieven die gelden op moment van aankoop van dat pensioen. De tarieven kunnen op dat moment gunstig of ongunstig zijn.
 • Met het resterende pensioenkapitaal kan u vast pensioen kopen op de pensioendatum. Of u belegt na uw pensioendatum door met een deel van uw pensioenkapitaal. Dat noemen we een variabel pensioen.
 • Wilt u de mix van uw beleggingen nu al voorbereiden op een variabel pensioen? Dan kan dat alleen met het deel van het pensioenkapitaal dat niet omgezet gaat worden naar gegarandeerd pensioen.
 • Overlijdt u voor de pensioendatum? Dan vervalt het gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen dat al is ingekocht, omdat we dit alleen uitkeren na de pensioendatum.

Bepaal uw keuze

 1. 1. Bepaal uw beleggerprofiel

  In MijnZwitserleven bepaalt u eerst uw beleggerprofiel. Klik op ‘Bekijk beleggingen’ en daarna op ‘Beleggerprofiel bepalen’.
 2. 2. Geef uw keuze door

  Check of de ZekerheidZwitch bij u past. Daarna zet u in MijnZwitserleven de ZekerheidZwitch eenvoudig aan.

Geeft u niks door?

Geeft u niks aan ons door, dan staat de ZekerheidZwitch uit. U kan dit op een later moment nog wijzigen.

Goed om te weten

Heeft u nu de beleggingsvorm HorizonBeleggen? En wilt u de ZekerheidZwitch aanzetten? Dan is het nodig dat u overstapt naar ProfielBeleggen. Bekijk in MijnZwitserleven of u de mogelijkheid heeft om te kiezen voor ProfielBeleggen. Dat hangt af van uw pensioenregeling.

Vragen of advies?

Een onafhankelijke pensioenadviseur kan u advies geven over de ZekerheidZwitch. Vaak is een eerste oriënterend gesprek gratis. Via onze adviseurzoeker vindt u een adviseur bij u in de buurt.