Sta tijdig stil bij uw voorlopige keuze

U bouwt met uw pensioenregeling inkomen op voor later. Doet u dat via een beschikbare premieregeling? Dan krijgt u vanaf het moment dat uw pensioen ingaat een vast of variabel pensioen. Het is belangrijk om tijdig stil te staan bij deze keuze. Want als uw voorlopige keuze uitgaat naar een variabel pensioen, houden we daar van tevoren rekening mee. We gaan dan op een andere manier beleggen. Dit noemen we voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

Keuze tussen een vast en variabel pensioen

Als u bijna met pensioen gaat, dan kan u bij Zwitserleven kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Of een combinatie van die twee. 

 • Bij een vast pensioen krijgt u elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen. Dit bedrag stellen we vast op de datum dat u met pensioen gaat.
 • Als u kiest voor een variabel pensioen, blijft u na uw pensioendatum beleggen met een deel van uw pensioenkapitaal. Uw pensioeninkomen stellen we dan elk jaar opnieuw vast.

Bekijk de verschillen tussen een vast en een variabel pensioen

U heeft de beleggingsvorm HorizonBeleggen

In uw pensioenregeling staat wat het uitgangspunt voor HorizonBeleggen is: voorbereiden op een vast pensioen of voorbereiden op een variabel pensioen. U mag hiervan afwijken. Maakt u geen keuze? Dan gaan we uit van de standaard keuze die in uw pensioenregeling staat.

Kiest u voor voorbereiden op een vast of variabel pensioen? Dan zorgen wij voor een passende mix van de beleggingen. Zodat uw beleggingen worden afgestemd op uw wensen in de periode dat u pensioeninkomen krijgt. Daarbij houden wij rekening met het risico dat alle deelnemers in HorizonBeleggen kunnen en willen nemen. Het startmoment van voorbereiden op een vast of variabel pensioen is dan 12 jaar voor uw pensioendatum.

U heeft de beleggingsvorm DynamischBeleggen

In uw pensioenregeling staat wat het uitgangspunt voor DynamischBeleggen is: voorbereiden op een vast pensioen of voorbereiden op een variabel pensioen. U mag hiervan afwijken. Maakt u geen keuze? Dan gaan we uit van de standaard keuze die in uw pensioenregeling staat.

Kiest u voor voorbereiden op een vast of variabel pensioen? Dan zorgen wij voor een passende mix van de beleggingen. Zodat uw beleggingen worden afgestemd op uw wensen in de periode dat u pensioeninkomen krijgt. Daarbij houden wij rekening met het risico dat alle deelnemers in DynamischBeleggen kunnen en willen nemen. Het startmoment van voorbereiden op een vast of variabel pensioen is dan 12 jaar voor uw pensioendatum.

U heeft de beleggingsvorm ProfielBeleggen

U kunt kiezen voor voorbereiden op een vast of variabel pensioen en zelf invloed hebben op de mix van de beleggingen. Het is daarvoor belangrijk dat u opnieuw uw beleggerprofiel kiest. Zodat de mix van beleggingen beter past bij hoeveel risico u zelf wilt (en kunt )nemen en beter past bij uw persoonlijke situatie en wensen. U bepaalt zelf of u de hele beleggingswaarde wilt voorbereiden, of een deel ervan. Het startmoment van voorbereiden op een vast of variabel pensioen hangt af uw beleggerprofiel.

Beleggerprofiel Startmoment voorbereiden op een vast of variabel pensioen
Voorzichtig 18 jaar voor pensioendatum
Defensief 15 jaar voor pensioendatum
Neutraal 12 jaar voor pensioendatum
Ambitieus 10 jaar voor pensioendatum
Offensief 8 jaar voor pensioendatum

U heeft de beleggingsvorm VrijBeleggen

U bepaalt zelf de mix van de beleggingen. En u bepaalt de mate waarin het beleggingsrisico wordt afgebouwd hoe dichter u bij uw pensioenrichtdatum komt. Wilt u op uw pensioendatum een vast of variabel pensioeninkomen? Dan moet u hier zelf rekening mee houden in de mix van de beleggingen.

Bepaal uw voorlopige keuze

 1. 1. Bepaal uw beleggerprofiel in MijnZwitserleven

  U gaat naar het onderdeel ‘Mijn pensioen’ en daarna klikt u op ‘Beleggingen’. Of gebruik de button hieronder.
 2. 2. Geef uw voorlopige pensioenkeuze door

  U geeft daarna aan of uw voorlopige voorkeur uitgaat naar een vast of variabel pensioen.

Uw keuze op een later moment doorgeven of wijzigen

U mag uw voorlopige keuze op een later moment doorgeven of weer wijzigen. Als u later start met voorbereiden op een vast of variabel pensioen of voor uw pensioendatum uw keuze wijzigt, dan is het resultaat van uw beleggingen mogelijk niet optimaal. Voor uw beleggingen wordt dan meer of minder risico gelopen dan passend. Dat kan nadelige financiële gevolgen hebben. En u betaalt wijzigingskosten.

Wanneer kiezen voor voorbereiden op een vast of variabel pensioen? 

Er zitten voordelen en nadelen aan voorbereiden op een vast of variabel pensioen, als u het vergelijkt met elkaar. Of het bij u past, hangt dan ook af van wat u belangrijk vindt. En welke mogelijkheden u heeft binnen uw pensioenregeling. Bekijk daarom eerst in MijnZwitserleven voor welke beleggingsvormen u kan kiezen. 

Voorbereiden op een vast pensioen

Voordelen

 • Uw beleggingen zijn in de periode dat u kapitaal voor uw pensioen opbouwt, afgestemd op uw voorkeur om een vast pensioeninkomen te krijgen vanaf uw pensioendatum.
 • U bepaalt bij ProfielBeleggen zelf of u de hele beleggingswaarde wil voorbereiden op een vast pensioen, of een deel ervan. Bij HorizonBeleggen en DynamischBeleggen doen wij dat voor u.

Nadelen

 • U neemt minder risico met beleggen; het risico van de beleggingen wordt meer afgebouwd voor de pensioenrichtdatum. Hierdoor heeft u minder kans op een hoger pensioeninkomen.
 • Kiest u op pensioendatum toch voor een variabel pensioen? Dan sluit de mix van uw beleggingen tot aan de pensioendatum minder goed aan op de inkoop van uw pensioeninkomen. Dit kan leiden tot een lager pensioeninkomen.

Past mogelijk bij u als:

 • Van plan bent om op de pensioendatum te kiezen voor een variabel pensioen; u bent bereid om de risico’s die hierbij horen te accepteren. En vindt zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen minder belangrijk. Lees meer over risicoafbouw in de lifecycle.
 • Het risico op een lager pensioeninkomen wil en kan nemen.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • Van plan bent om nu of vanaf pensioendatum te kiezen voor een variabel pensioen; u vindt zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen niet belangrijk en wil schommelingen in de hoogte van uw pensioeninkomen accepteren.
 • De kans op een hoger pensioeninkomen wil benutten.

Voorbereiden op een variabel pensioen

Voordelen

 • Uw beleggingen zijn in de periode dat u kapitaal voor uw pensioen opbouwt, afgestemd op uw voorkeur om een variabel pensioeninkomen te krijgen vanaf uw pensioendatum.
 • U bepaalt bij ProfielBeleggen zelf of u de hele beleggingswaarde wil voorbereiden op een variabel pensioen, of een deel ervan. Bij HorizonBeleggen en DynamischBeleggen doen wij dat voor u.
 • U neemt meer risico met beleggen. Dit geeft een kans op een hoger pensioeninkomen als u ook vanaf de pensioendatum kiest voor een variabel pensioen.

Nadelen

 • U neemt meer risico met beleggen; het risico van de beleggingen wordt minder afgebouwd voor de pensioenrichtdatum. Dit kan leiden tot een lager pensioeninkomen.
 • Kiest u op pensioendatum toch voor een vast pensioen? Dan sluit de mix van uw beleggingen tot aan de pensioendatum minder goed aan op de inkoop van uw pensioeninkomen. Dit kan leiden tot een lager pensioeninkomen.

Past mogelijk bij u als:

 • Van plan bent om op de pensioendatum te kiezen voor een variabel pensioen; u bent bereid om de risico’s die hierbij horen te accepteren. En vindt zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen minder belangrijk. Lees meer over risicoafbouw in de lifecycle.
 • De kans op een hoger pensioeninkomen wil benutten.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • Van plan bent om nu of vanaf pensioendatum te kiezen voor een vast pensioen; u vindt zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen belangrijk en wil schommelingen in de hoogte van uw pensioeninkomen niet accepteren.
 • Het risico op een lager pensioeninkomen niet wil of kan nemen.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.