Meer zekerheid met de ZekerheidZwitch

U bouwt met uw pensioenregeling inkomen op voor later. Doet u dat via een beschikbare premieregeling? Dan krijgt u vanaf het moment dat uw pensioen ingaat een vast of variabel pensioen. U weet op dat moment pas hoe hoog uw pensioeninkomen is. En dat kan zorgen voor onzekerheid. Zwitserleven heeft hiervoor de oplossing: de ZekerheidZwitch. Hiermee koopt u al voor uw pensioendatum een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen.

Wat is de ZekerheidZwitch?

Binnen uw pensioenregeling heeft u keuzemogelijkheden die van invloed kunnen zijn op uw pensioeninkomen. Als u meer zekerheid belangrijk vindt, dan is er de ZekerheidZwitch. Hiermee koopt u al voor uw pensioendatum maandelijks met een deel van uw pensioenkapitaal een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u voor dat deel dan elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen.

Wanneer start de ZekerheidZwitch?

Bij de beleggingsvorm ProfielBeleggen beleggen we voor u in een bepaalde mix van beleggingen. Dat noemen we een lifecycle. Als u dichter bij uw pensioenrichtdatum komt, bouwen we het beleggingsrisico af. Op het moment dat we daarmee beginnen, maar niet eerder dan 15 jaar voor uw pensioenrichtdatum, heeft u een belangrijk keuzemoment. U kan er dan voor kiezen om de ZekerheidZwitch aan te zetten. Het startmoment hangt af van uw beleggerprofiel.

Bekijk het startmoment per beleggerprofiel
Beleggerprofiel Startmoment ZekerheidZwitch
Voorzichtig 15 jaar voor pensioendatum
Defensief 15 jaar voor pensioendatum
Neutraal 12 jaar voor pensioendatum
Ambitieus 10 jaar voor pensioendatum
Offensief 8 jaar voor pensioendatum


Heeft u de beleggingsvorm VrijBeleggen? Dan bepaalt u zelf wanneer en met welk deel van uw pensioenkapitaal u een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen koopt.

Keuze voor de ZekerheidZwitch

 • Heeft u nu de beleggingsvorm HorizonBeleggen? En wil u de ZekerheidZwitch aanzetten? Dan is het nodig dat u overstapt naar ProfielBeleggen. Bekijk in MijnZwitserleven of u de mogelijkheid heeft om te kiezen voor ProfielBeleggen. Dat hangt af van uw pensioenregeling.
 • Het is mogelijk om voor de pensioendatum 25% tot 100% van uw pensioenkapitaal om te zetten naar gegarandeerd pensioen. 
 • Met het resterende pensioenkapitaal kan u vast pensioen kopen op de pensioendatum. Of u belegt na uw pensioendatum door met een deel van uw pensioenkapitaal. Dat noemen we een variabel pensioen.

Zo pakt u het aan

 1. 1. Bepaal uw beleggerprofiel

  In MijnZwitserleven bepaalt u eerst uw beleggerprofiel. Ga naar ‘Bekijk beleggingen’ en dan naar ‘Beleggerprofiel bepalen’.
 2. 2. Geef uw keuze door

  Check of de ZekerheidZwitch bij u past. Daarna zet u in MijnZwitserleven de ZekerheidZwitch eenvoudig aan.

Geeft u niks door?

Geeft u niks aan ons door, dan staat de ZekerheidZwitch uit. U kan dit op een later moment nog wijzigen.

Wanneer kiezen voor de ZekerheidZwitch? 

Er zitten voordelen en nadelen aan de ZekerheidZwitch. Of het bij u past, hangt dan ook af van wat u belangrijk vindt. En welke mogelijkheden u heeft binnen uw pensioenregeling. Bekijk daarom eerst in MijnZwitserleven voor welke beleggingsvormen u kan kiezen. In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kan denken aan de ZekerheidZwitch.  

Voordelen

 • U krijgt steeds meer duidelijkheid en zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen hoe dichter u bij uw pensioendatum komt.
 • Vanaf uw pensioendatum ontvangt u voor het deel van uw pensioenkapitaal dat is omgezet naar een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen, elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen.
 • U bent vrij om tussentijds te stoppen met de ZekerheidZwitch. Dit geldt dan voor het pensioenkapitaal dat nog niet is omgezet naar een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen.

Nadelen

 • De hoogte van het gegarandeerde pensioen hangt voor een belangrijk deel af van de tarieven die gelden op moment van aankoop van dat pensioen. De tarieven kunnen op dat moment gunstig of ongunstig zijn.
 • Uw gegarandeerde pensioen wordt niet aangepast aan de stijging van de prijzen (inflatie). Als het leven duurder wordt, stijgt uw pensioeninkomen niet mee: met de jaren neemt uw koopkracht af en kunt u steeds minder kopen van uw pensioeninkomen.
 • Met het deel van uw pensioenkapitaal dat is omgezet naar een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen, kan u niet meer beleggen of een variabel pensioen kopen.
 • Overlijdt u voor de pensioendatum? Dan vervalt het gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen dat al is ingekocht, omdat we dit alleen uitkeren na de pensioendatum.
 • Voor het deel van de beleggingswaarde waarmee u voorbereidt op een variabel pensioen kunt u niet kiezen voor ZekerheidZwitch.

Past mogelijk bij u als:

 • U de beleggingsvorm ProfielBeleggen of VrijBeleggen kan kiezen en één van die twee beleggingsvormen beter bij u past dan HorizonBeleggen.
 • U steeds meer duidelijkheid en zekerheid wil over de hoogte van uw pensioeninkomen.
 • U nu al weet dat u vanaf uw pensioendatum voor een deel van uw pensioenkapitaal een vast pensioeninkomen wil.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • U de beleggingsvorm HorizonBeleggen kan kiezen en die beter bij u past dan ProfielBeleggen of VrijBeleggen.
 • U bereid bent om tot de pensioendatum te blijven beleggen met uw gehele pensioenkapitaal en daarmee de kans op een hoger pensioeninkomen wil benutten.
 • U na uw pensioendatum wil blijven beleggen met uw pensioenkapitaal en daarmee de kans op een hoger pensioeninkomen wil benutten.
 • U de mix van uw beleggingen nu al volledig wil voorbereiden op een variabel pensioen.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.