Wat zijn opslagen en afslagen?

Opslagen en afslagen zijn kosten net als aankoopkosten en verkoopkosten. Op- en afslagen worden wel anders bepaald.

ACTIAM, onze fondsbeheerder, maakt kosten bij het kopen en verkopen van beleggingen. Vanaf
1 januari 2017 brengen ze de kosten in rekening in de vorm van op- en afslagen. De op- en afslagen voegen waarde toe aan het fonds. De waarde wordt gebruikt om de kosten in het fonds te dekken.

Wanneer past ACTIAM een afslag toe?

Als er meer verkopers zijn dan kopers voor een beleggingsfonds, is er sprake van een uitstroom uit het beleggingsfonds. ACTIAM past bij een uitstroom een afslag toe op de koers. Dit houdt in dat de koers van een aandeel in een beleggingsfonds wordt verlaagd. De verkopers ontvangen een lagere prijs per aandeel in een beleggingsfonds. De kopers betalen een lagere prijs per aandeel in een beleggingsfonds. 

Wanneer past ACTIAM een opslag toe?

Als er meer kopers zijn dan verkopers zijn voor een beleggingsfonds, is er sprake van een instroom in het beleggingsfonds. ACTIAM past bij een instroom een opslag toe op de koers. Dit houdt in dat de koers van een aandeel in een beleggingsfonds wordt verhoogd. De kopers betalen een hogere prijs per aandeel in een beleggingsfonds. De verkopers ontvangen een hogere prijs per aandeel in een beleggingsfonds.

Er geldt standaard een opslag als er geen uitstroom of instroom is in een beleggingsfonds.

Was deze informatie nuttig? Bedankt voor uw feedback

Heeft u nog vragen?

Bekijk alle vragen en antwoorden of neem contact met ons op.