Hoe verdeel ik het ouderdomspensioen na een scheiding?

In de wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (VPS) staat dat uw ex-partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Wilt u dat Zwitserleven het ouderdomspensioen voor u verdeelt? Dan is het belangrijk dat u binnen 2 jaar na uw scheiding een verzoek bij ons indient. Gebruik hiervoor  het formulier ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding'. Met dit formulier kunt u ook een verzoek voor conversie indienen. Heeft u een scheidingsconvenant? Stuurt u deze dan mee met uw mededelingsformulier. Beide documenten stuurt u snel en eenvoudig naar ons toe via onze uploadpagina.

Goed om te weten

  • Dient u binnen 2 jaar een mededelingsformulier bij ons in? Dan ontvangt uw ex-partner, op uw pensioendatum, zijn/haar deel van het ouderdomspensioen van Zwitserleven.
  • Na 2 jaar verdeelt Zwitserleven het ouderdomspensioen niet meer voor u. 
  • Bedraagt het ouderdomspensioen voor de ex-partner minder dan € 520,35 (2021) bruto per jaar? Dan verdelen wij het ouderdomspensioen niet.
  • Wilt u het ouderdomspensioen anders verdelen? Dan is het belangrijk dat u deze afspraken ook vastlegt in uw scheidingsconvenant. 
  • U kunt in uw scheidingsconvenant ook afspreken dat het ouderdomspensioen niet verdeeld wordt. 
  • Bekijk ook eens de Checklist scheiden en uit elkaar gaan van Wijzer in Geldzaken.
Was deze informatie nuttig? Bedankt voor uw feedback

Heeft u nog vragen?

Bekijk alle vragen en antwoorden of neem contact met ons op.