Een pensioengat, wat is dat?

Een pensioengat, wat is dat?

Vaak wordt gezegd dat, als u de AOW optelt bij het pensioen van uw werkgever(s) – de bedragen staan vermeld op de polissen – en vervolgens lager uitkomt dan 70% van het salaris dat u verdient voor u met pensioen gaat, u eigenlijk te weinig hebt om straks goed van te leven. Uw inkomen zakt tegen die tijd een stuk, terwijl u vaste lasten gelijk blijven. Dat noemen we in de volksmond een pensioengat.

Veel mensen hebben dat, bijvoorbeeld als ze een salarissprong hebben gemaakt, na hun vijfentwintigste zijn gaan werken of als ze zijn gescheiden. U kunt dat gat vullen door extra te sparen bij een bank of via een lijfrenteverzekering. Maar er zijn ook andere mogelijkheden; bijvoorbeeld als u verwacht dat u nog een aardig bedrag zult erven. Of misschien heeft u wel een huis met een fikse overwaarde. Of een bedrijf dat u waarschijnlijk prima kunt verkopen; u gaat later op uw boot wonen of uw wordt pensionado in een goedkoop land.

De vraag is dan ook: heeft u een aanvullende verzekering wel nodig om dat pensioengat te vullen? Het is handig om dat te (laten) uitrekenen. Vrouwen hebben overigens vaker een pensioengat dan mannen. Ze realiseren zich niet altijd dat parttime werken (of tijdelijk helemaal stoppen) omdat er kinderen komen, ook betekent dat ze minder pensioen krijgen.