Wet toekomst pensioenen: wat betekent dat voor u?

Nieuwe afspraken en regels voor uw pensioen

Nederland heeft sinds 1 juli 2023 een nieuwe wet voor pensioenen. Hiermee moeten pensioenen begrijpelijker, persoonlijker én toekomstbestendiger worden. Maar wat houdt die wet nou precies in? Wat blijft hetzelfde en wat verandert er? We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij. 

Wanneer gaat het in?

Uw werkgever moet straks overstappen op een nieuwe pensioenregeling. Dat kan op z’n laatst op 1 januari 2028* gebeuren. Het kan dus nog even duren voor u met alle nieuwe pensioenregels te maken krijgt.

*Deze datum is op dit moment nog niet definitief vastgelegd in de wet

Veel blijft hetzelfde

Niet alles verandert. Zo kunt u nog steeds pensioen opbouwen via uw werkgever. En u ontvangt AOW van de overheid. Bouwt u nu pensioen op via uw werkgever? Dan krijgt u op een enkele uitzondering na pensioeninkomen. Een overzicht van uw pensioeninkomen ziet u in MijnZwitserleven.

Opgebouwd pensioen blijft staan

Met uw opgebouwde pensioen blijft u te maken houden met de oude pensioenregels. De nieuwe pensioenregels gelden voor het pensioen dat u opbouwt als uw werkgever overstapt naar een pensioenregeling die onder de nieuwe wet valt. Als u gegarandeerd pensioen heeft opgebouwd bij Zwitserleven, blijft dat dus gewoon staan. Bekijk uw pensioen in MijnZwitserleven, onder Mijn pensioen. Of bekijk onder 'Documenten' uw laatste Uniform Pensioenoverzicht.

De belangrijkste veranderingen op een rij

Alle pensioenregelingen moeten dus straks voldoen aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp). We hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rij gezet. Zodat u weet wat u kunt verwachten als uw werkgever aangeeft over te stappen naar een nieuwe pensioenregeling die aan de Wtp voldoet.

1. Eén soort regeling

Nieuwe regelingen waarbij een pensioeninkomen of pensioenkapitaal van tevoren vaststaat, zijn onder de nieuwe Pensioenwet niet meer mogelijk. Dat betekent dat u in de nieuwe pensioenregeling altijd pensioen opbouwt in een zogeheten beschikbare premieregeling. De inleg wordt belegd. De hoogte van het pensioeninkomen staat hierdoor van tevoren niet vast. Als u met pensioen gaat koopt u met de beleggingswaarde zelf een pensioeninkomen bij een pensioenuitvoerder. U kunt dan kiezen voor een vast of een variabel pensioen.

Lees meer over vast of variabel pensioen

2. Inleg hangt niet meer af van uw leeftijd

Een werkgever betaalt premie voor elke deelnemer aan de pensioenregeling. Op het moment dat uw werkgever een nieuwe regeling heeft, geldt in alle nieuwe beschikbare premieregelingen voor jongere en oudere deelnemers hetzelfde premiepercentage.

3. Partner- en wezenpensioen wordt overzichtelijker

In de nieuwe pensioenregeling is het precies duidelijk hoeveel uw partner of kind krijgt als u overlijdt.

  • Het partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum blijft standaard 70% van het ouderdomspensioen. Afwijken is mogelijk, op uw verzoek.
  • Het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum is een percentage van (een deel van) het loon (maximaal 50%).
  • Het wezenpensioen wordt maximaal 20% van het loon (40% voor volledige wezen) en wordt uitgekeerd tot een kind 25 jaar is.
4. Vrijwillig partnerpensioen

Heeft uw werkgever géén, of maar een deel, partnerpensioen verzekerd in uw pensioenregeling? Dan kan het zijn dat u het wel vrijwillig kunt verzekeren. Dat hangt af van de afspraken die uw werkgever heeft gemaakt. U kunt er dan voor kiezen om, tot een maximum van 50 procent van het salaris, zelf te verzekeren. De premie daarvoor betaalt u van het brutoloon via uw werkgever.

5. Maximale toetredingsleeftijd naar 18 jaar

Vanaf 1 januari 2024 gaat de maximale toetredingsleeftijd van 21 naar 18 jaar. . Dit betekent dat werkgevers met een pensioenregeling, werknemers al vanaf 18 jaar, aan de pensioenregeling moeten laten deelnemen.

6. Nog niet zeker: Bedrag ineens, 10% vrij te besteden

Misschien heeft u er al eens van gehoord: 10% van uw pensioen ineens opnemen. Alles over dit plan vindt u op deze pagina.

Ontvangt u al pensioeninkomen van Zwitserleven?

Voor u verandert er door de nieuwe wet niets. U krijgt uw pensioen van Zwitserleven volgens de gemaakte afspraken. Heeft u een variabele pensioenuitkering, of een hoog-laag pensioen? Ook die afspraken veranderen niet.

In het verleden pensioen opgebouwd bij Zwitserleven?

Heeft u bij een vorige werkgever pensioen opgebouwd bij Zwitserleven? Dat pensioenpotje verandert niet door de nieuwe wet voor pensioenen.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over ontwikkelingen op het gebied van pensioen? Meld u aan voor de nieuwsbrief in MijnZwitserleven.