Is waardeoverdracht gunstig?

Of waardeoverdracht voor u gunstig is hangt af van de verschillen tussen uw oude en uw nieuwe pensioenregelingen. Vergelijk de pensioenregelingen daarom goed met elkaar. De Pensioenvergelijker is hiervoor een handig hulpmiddel. Heeft u advies nodig? Neem dan contact op met een pensioenadviseur.

Aandachtspunten waardeoverdracht

Kiest u voor waardeoverdracht? Dan wordt het ouderdomspensioen in uw nieuwe pensioenregeling verhoogd. Maar is uw nieuwe pensioenregeling beter dan uw oude regeling? Dat hangt af van meerdere onderdelen en uw persoonlijke voorkeuren. Graag helpen wij u op weg met de volgende aandachtspunten.

1. Soort pensioen­regeling

Vergelijk het soort pensioenregeling van uw oude en nieuwe werkgever. Er zijn in basis drie verschillende soorten pensioenregeling. In volgorde van meest zeker naar meest onzeker zijn dit:

  • Uitkeringsovereenkomst: U bouwt pensioen op met een vaste gegarandeerde uitkering. Dit kan een middel- of eindloonregeling zijn.
  • Kapitaalovereenkomst: U bouwt pensioen op dat een vast kapitaal garandeert. Op uw pensioendatum wordt pas bekend hoe hoog uw uitkering is.
  • Beleggingspensioen (beschikbare premie): U bouwt pensioen op met een beleggingskapitaal. De hoogte van het beleggingskapitaal op uw pensioendatum hangt af van de beleggingsresultaten. En ook wordt dan de hoogte van de uitkering pas bepaald.

Vindt u zekerheid belangrijk?

Dan lijkt een waardeoverdracht van een uitkerings- of kapitaalovereenkomst naar een beleggingspensioen niet verstandig.

Waar let u op?

Uitkeringsovereenkomst

Zijn uw oude en nieuwe pensioen beiden een uitkeringsovereenkomst? Bekijk dan of uw pensioen meegroeit met prijs- of loonstijgingen. Dit heet toeslagverlening. In uw pensioenreglement vindt u de voorwaarden en afspraken over het verhogen van het pensioen.

Beleggings­pensioen

Vergelijkt u twee beleggingspensioenen met elkaar? Dan lijken deze in veel opzichten op elkaar. U vergelijkt ze op het gebied van beleggingsresultaten. Houd er rekening mee dat resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst.

2. Partner- en wezen­pensioen

Als u overlijdt wilt u dat het pensioen voor uw nabestaanden goed is geregeld. Let bij waardeoverdracht daarom goed op de verschillen tussen het partner- en wezenpensioen.

Bij een kapitaalovereenkomst of beleggingspensioen is het partner- en wezenpensioen op risicobasis meeverzekerd. Dit betekent dat deze stopt als u uit dienst gaat.

Soms is er bij een beleggingspensioen nog wel een partnerpensioen meeverzekerd. U betaalt de premie hiervoor uit uw beleggingskapitaal. Heeft uw nieuwe pensioenregeling partner- en wezenpensioen? Dan worden deze na waardeoverdracht ook verhoogd.

Overzicht van al uw pensioenen

Verandert u vaak van werkgever? Dan heeft u vaak ook meerdere pensioenen. Met waardeoverdracht vermindert u het aantal pensioenen. 

Overzicht houden over al uw pensioenen? Mijnpensioenoverzicht helpt u hierbij.

Advies nodig?

We mogen u geen advies geven bij waardeoverdracht. Voor advies verwijzen we u graag naar een onafhankelijk pensioenadviseur. Dit kan bijvoorbeeld de pensioenadviseur van uw werkgever zijn. Of u kiest zelf een adviseur.