Sta tijdig stil bij uw voorlopige keuze

U bouwt met uw pensioenregeling inkomen op voor later. Doet u dat via een beschikbare premieregeling? Dan krijgt u vanaf het moment dat uw pensioen ingaat een vast of variabel pensioen. Het is belangrijk om tijdig stil te staan bij deze keuze. Want als uw voorlopige keuze uitgaat naar een variabel pensioen, houden we daar van tevoren rekening mee. We gaan dan op een andere manier beleggen. Dit noemen we voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

Keuze tussen een vast en variabel pensioen

Als u bijna met pensioen gaat, dan kan u bij Zwitserleven kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Of een combinatie van die twee.

  • Bij een vast pensioen krijgt u elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen. Dit bedrag stellen we vast op de datum dat u met pensioen gaat.
  • Als u kiest voor een variabel pensioen, blijft u na uw pensioendatum beleggen met een deel van uw pensioenkapitaal. Uw pensioeninkomen stellen we dan elk jaar opnieuw vast.

Hoe werkt voorbereiden op een variabel pensioen?

Gaat uw voorlopige voorkeur uit naar een variabel pensioen? Dan gaan we anders beleggen; we bereiden uw mix van beleggingen voor op een variabel pensioeninkomen. U bepaalt zelf of u de hele beleggingswaarde wil voorbereiden, of een deel ervan. Zo zorgen wij ervoor dat uw beleggingen in de periode dat u kapitaal voor uw pensioen opbouwt, zijn afgestemd op uw wensen in de periode dat u pensioeninkomen krijgt.

Wanneer start u met voorbereiden op een variabel pensioen?

We beleggen voor u in een bepaalde mix van beleggingen. Dat noemen we een lifecycle. Als u dichter bij uw pensioenrichtdatum komt, bouwen we het beleggingsrisico af. Op het moment dat we daarmee beginnen, heeft u een belangrijk keuzemoment. U kan er dan voor kiezen om de mix van beleggingen voor te bereiden op een variabel pensioen. Dit startmoment hangt af van uw beleggerprofiel.

Beleggerprofiel Startmoment risicoafbouw en voorbereiden op een variabel pensioen
Voorzichtig 18 jaar voor pensioendatum
Defensief 15 jaar voor pensioendatum
Neutraal 12 jaar voor pensioendatum
Ambitieus 10 jaar voor pensioendatum
Offensief 8 jaar voor pensioendatum

Goed om te weten

Heeft u nu de beleggingsvorm HorizonBeleggen? Dan wordt het mogelijk om uw mix van beleggingen voor te bereiden op een variabel pensioeninkomen als u overstapt naar ProfielBeleggen. Dit past u aan in MijnZwitserleven. Heeft u geen mogelijkheid om over te stappen naar ProfielBeleggen? Dan kan u voorbereiden op een variabel pensioen wel aanzetten, maar is dat alleen mogelijk voor 50% van uw mix van beleggingen. Het startmoment van voorbereiden op een variabel pensioen is dan 12 jaar voor uw pensioendatum.

Bepaal uw voorlopige keuze

  1. 1. Bepaal uw beleggerprofiel

    In MijnZwitserleven bepaalt u eerst uw beleggerprofiel. Ga naar ‘Bekijk beleggingen’ en kies voor ‘Beleggerprofiel bepalen’.
  2. 2. Geef uw voorlopige keuze door

    U geeft daarna aan welk deel van uw beleggingswaarde u wil voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

Wijzig uw keuze

U kan uw keuze op een later moment nog wijzigen. Als u later start met het voorbereiden op een variabel pensioeninkomen, is het resultaat van uw beleggingen mogelijk niet optimaal.

Vragen of advies?

Een pensioenadviseur kan u advies geven over voorbereiden op een variabel pensioen. Een adviseur werkt onafhankelijk en bekijkt uw totale (financiële) situatie. Vaak is een eerste oriënterend gesprek gratis. Via onze adviseurzoeker vindt u een adviseur bij u in de buurt.