Sta tijdig stil bij uw voorlopige keuze

U bouwt met uw pensioenregeling inkomen op voor later. Doet u dat via een beschikbare premieregeling? Dan krijgt u vanaf het moment dat uw pensioen ingaat een vast of variabel pensioen. Het is belangrijk om tijdig stil te staan bij deze keuze. Want als uw voorlopige keuze uitgaat naar een variabel pensioen, houden we daar van tevoren rekening mee. We gaan dan op een andere manier beleggen. Dit noemen we voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

Keuze tussen een vast en variabel pensioen

Als u bijna met pensioen gaat, dan kan u bij Zwitserleven kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Of een combinatie van die twee. Bekijk de verschillen tussen een vast en een variabel pensioen.

 • Bij een vast pensioen krijgt u elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen. Dit bedrag stellen we vast op de datum dat u met pensioen gaat.
 • Als u kiest voor een variabel pensioen, blijft u na uw pensioendatum beleggen met een deel van uw pensioenkapitaal. Uw pensioeninkomen stellen we dan elk jaar opnieuw vast.

Hoe werkt voorbereiden op een variabel pensioen?

Gaat uw voorlopige voorkeur uit naar een variabel pensioen? Dan gaan we anders beleggen; we bereiden uw mix van beleggingen voor op een variabel pensioeninkomen. Dat doen we voor de hele beleggingswaarde, of een deel ervan. Zo zorgen wij ervoor dat uw beleggingen in de periode dat u kapitaal voor uw pensioen opbouwt, zijn afgestemd op uw wensen in de periode dat u pensioeninkomen krijgt.

Wanneer start u met voorbereiden op een variabel pensioen?

We beleggen voor u in een bepaalde mix van beleggingen. Dat noemen we een lifecycle. Hierbij stemmen we de beleggingen af op uw leeftijd. Als u dichter bij uw pensioenrichtdatum komt, belegt u steeds iets minder risicovol. Dat doen we door de verdeling van fondsen te veranderen zodat het beleggingsrisico afneemt. Op het moment dat we daarmee beginnen, heeft u een belangrijk keuzemoment. U kan er dan voor kiezen om de mix van beleggingen voor te bereiden op een variabel pensioen. Het beleggingsrisico wordt dan minder afgebouwd dan wanneer u van plan bent een vast pensioen op uw pensioendatum te kopen. Dit startmoment hangt af van uw beleggerprofiel.

Beleggerprofiel Startmoment risicoafbouw en voorbereiden op een variabel pensioen
Voorzichtig 18 jaar voor pensioendatum
Defensief 15 jaar voor pensioendatum
Neutraal 12 jaar voor pensioendatum
Ambitieus 10 jaar voor pensioendatum
Offensief 8 jaar voor pensioendatum

Goed om te weten

Heeft u nu de beleggingsvorm HorizonBeleggen? Dan kan u kiezen voor voorbereiden op een variabel pensioen en zorgen wij voor een passende mix van uw beleggingen. Daarbij houden wij rekening met het risico dat alle deelnemers in HorizonBeleggen kunnen en willen nemen. Het startmoment van voorbereiden op een variabel pensioen is dan 12 jaar voor uw pensioendatum.

Wil u zelf invloed hebben op de mix van uw beleggingen? Zodat dit beter past bij hoeveel risico u zelf wil en kan nemen en bij uw persoonlijke situatie en wensen. En zelf bepalen of u de hele beleggingswaarde wil voorbereiden, of een deel ervan? Dat kan als u overstapt naar ProfielBeleggen. Of dit mogelijk is, ziet u in MijnZwitserleven.

Heeft u nu VrijBeleggen? Dan bepaalt u zelf de mix van uw beleggingen en de mate waarin u het beleggingsrisico afbouwt hoe dichter u bij uw pensioenrichtdatum komt.

Bepaal uw voorlopige keuze

 1. 1. Bepaal uw beleggerprofiel

  In MijnZwitserleven bepaalt u eerst uw beleggerprofiel. Ga naar ‘Bekijk beleggingen’ en kies voor ‘Beleggerprofiel bepalen’.
 2. 2. Geef uw voorlopige keuze door

  U geeft daarna aan welk deel van uw beleggingswaarde u wil voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

Wijzig uw keuze

U kan uw keuze op een later moment nog wijzigen. Als u later start met het voorbereiden op een variabel pensioeninkomen, is het resultaat van uw beleggingen mogelijk niet optimaal. En u betaalt wijzigingskosten.

Wanneer kiezen voor voorbereiden op een variabel pensioen? 

Er zitten voordelen en nadelen aan voorbereiden op een variabel pensioen. Of het bij u past, hangt dan ook af van wat u belangrijk vindt. En welke mogelijkheden u heeft binnen uw pensioenregeling. Bekijk daarom eerst in MijnZwitserleven voor welke beleggingsvormen u kan kiezen. En of het mogelijk is om voor te bereiden op een variabel pensioen.  

Voordelen

 • Uw beleggingen zijn in de periode dat u kapitaal voor uw pensioen opbouwt, afgestemd op uw voorkeur om een variabel pensioeninkomen te krijgen vanaf uw pensioendatum.
 • U bepaalt bij ProfielBeleggen zelf of u de hele beleggingswaarde wil voorbereiden op een variabel pensioen, of een deel ervan. Bij HorizonBeleggen doen wij dat voor u.
 • U neemt meer risico met beleggen. Dit geeft een kans op een hoger pensioeninkomen als u ook vanaf de pensioendatum kiest voor een variabel pensioen.

Nadelen

 • U neemt meer risico met beleggen; het risico van de beleggingen wordt minder afgebouwd voor de pensioenrichtdatum. Dit kan leiden tot een lager pensioeninkomen.
 • Kiest u op pensioendatum toch voor een vast pensioen? Dan sluit de mix van uw beleggingen tot aan de pensioendatum minder goed aan op de inkoop van uw pensioeninkomen. Op uw pensioendatum verkopen wij al uw risicovolle beleggingen in één keer. Staat de koers van deze beleggingen op dat moment toevallig laag? Dan verkopen we dus veel beleggingen in één keer, tegen die lage koers. Dit kan leiden tot een lager pensioeninkomen.
 • U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u een beleggerprofiel bepaalt en ervoor zorgt dat dit past bij uw persoonlijke situatie. Op basis van dit beleggerprofiel beleggen we voor u in de bijpassende lifecycle.

 • Voor het deel van de beleggingswaarde waarmee u voorbereidt op een variabel pensioen, kan u niet kiezen voor ZekerheidZwitch. Hiermee koopt u al voor uw pensioendatum een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen.

Past mogelijk bij u als u:

 • Van plan bent om op de pensioendatum te kiezen voor een variabel pensioen; u bent bereid om de risico’s die hierbij horen te accepteren. En vindt zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen minder belangrijk. Lees meer over risicoafbouw in de lifecycle
 • De kans op een hoger pensioeninkomen wil benutten.

Past mogelijk niet of minder bij u als u:

 • Van plan bent om nu (met de ZekerheidZwitch) of vanaf pensioendatum te kiezen voor een vast pensioen; u vindt zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen belangrijk en wil schommelingen in de hoogte van uw pensioeninkomen niet accepteren.
 • Het risico op een lager pensioeninkomen niet wil of kan nemen.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.