Een levenslange aanvulling op het inkomen van uw partner

Natuurlijk hoopt u dat u gezond blijft. Toch is het goed te weten dat als u voor de pensioendatum overlijdt uw partner vaak een partnerpensioen krijgt. Of dit al geregeld is en hoe hoog dit is, hangt af van uw pensioenregeling. Dit ziet u terug in MijnZwitserleven.

Het partnerpensioen is een levenslange aanvulling op het inkomen van uw partner als u overlijdt voor de afgesproken pensioendatum. De aanvulling stopt als uw partner overlijdt. Overlijdt uw partner eerder dan u? Dan stopt de dekking.

Nog geen partnerpensioen?

Het kan ook zijn dat uw werkgever u laat kiezen of u zo’n pensioen wilt regelen. Dit noemen we een vrijwillige dekking. U kan daarbij ook kiezen voor een aanvulling die jaarlijks wordt verhoogd. De extra premies voor het partnerpensioen houdt uw werkgever in op uw brutoloon. Daardoor betaalt u hierover geen belasting.

Wat u moet weten over vrijwillige dekkingen

Er zijn drie zaken waar u rekening mee moet houden als u erover denkt om een vrijwillige dekking af te sluiten.

 • Het is een vrijwillige dekking die u kunt kiezen als deze dekking niet al is opgenomen in uw pensioenregeling.
 • U maakt uw keuze binnen 3 maanden na dat u in dienst bent getreden of aangemeld bent voor de pensioenregeling bij Zwitserleven. Na die periode kunnen wij vragen stellen over uw gezondheid om na te gaan of u verzekerd kan worden of mogelijk de dekking weigeren.
 • In MijnZwitserleven ziet u welke vrijwillige dekkingen u kan kiezen. U zet ze hier eenvoudig zelf aan.

Wanneer kiezen voor een partnerpensioen?

Er zitten voordelen en nadelen aan een partnerpensioen. Of het bij u past, hangt dan ook af van uw persoonlijke situatie en wat u belangrijk vindt. In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kan denken aan het afsluiten van een partnerpensioen. 

Voordelen

 • Het wegvallen van uw inkomen wordt voor een deel opgevangen.

 • U bespaart uw partner financiële onrust.

 • Uw partner krijgt een levenslange aanvulling op zijn of haar inkomen als u overlijdt voor de pensioendatum.

Nadelen

 • U betaalt de premie zelf via uw werkgever.

 • Het is een risicoverzekering. Zo’n verzekering keert alleen uit als u overlijdt en u op dat moment een partner heeft. De dekking stopt als u op de afgesproken pensioendatum nog leeft.

Past mogelijk bij u als:

 • Uw partner en eventuele kinderen voor een (groot) deel afhankelijk zijn van uw inkomen.

 • Er geen andere financiële middelen zijn, zoals spaargeld of een verzekering bij overlijden.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • Het inkomen van uw partner hoog genoeg is om het wegvallen van uw inkomen op te vangen.

 • Er al andere financiële middelen zijn, zoals spaargeld of een verzekering bij overlijden.

 • U liever los van de pensioenregeling van uw werkgever een financiële oplossing zoekt voor het wegvallen van uw inkomen. In dat geval is het goed te weten dat de premie voor een losse verzekering hoger kan uitvallen dan de premie voor dekking in uw pensioenregeling.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.