Een salaris boven € 128.810?

U bouwt met uw pensioenregeling inkomen op voor later. Heeft u een salaris boven € 128.810? Dan bouwt u over het deel boven € 128.810 geen pensioen op. Zwitserleven heeft hiervoor een oplossing: de nettopensioenregeling. Hiermee bouwt u toch pensioen op over uw salaris boven € 128.810. En als u bijna met pensioen gaat, koopt u met het opgebouwde kapitaal een nettopensioen. U betaalt daar geen belasting en sociale premies over.

Nettopensioen opbouwen

Sinds 2015 zit er een maximum aan het salaris waarover u pensioen opbouwt via uw werkgever. In 2023 is dat maximum € 128.810 bruto. Met de nettopensioenregeling van Zwitserleven bouwt u pensioen op over uw salarisdeel boven € 128.810. De nettopensioenregeling is vrijwillig. Kiest u hiervoor? Dan betaalt u maandelijks een premie vanuit uw nettosalaris. Deze premie beleggen wij vervolgens voor u. U kan hierbij kiezen voor HorizonBeleggen en - als uw werkgever dat toestaat - ook voor ProfielBeleggen of VrijBeleggen. U kiest ook zelf of u een nettonabestaandenpensioen wil.

Bekijk in uw pensioenreglement of u de mogelijkheid heeft om nettopensioen op te bouwen. Uw pensioenreglement staat onder 'Documenenten' in MijnZwitserleven.

Bekijk uw pensioenreglement

Nettopensioen kopen met opgebouwd kapitaal

Als u bijna met pensioen gaat en u heeft een nettopensioenkapitaal opgebouwd, dan koopt u hiermee een nettopensioen. Bij Zwitserleven kan u kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Ook als u uw nettopensioenkapitaal bij een andere pensioenuitvoerder heeft opgebouwd.

  • Bij een vast pensioen krijgt u elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen. Dit bedrag stellen we vast op de datum dat u met pensioen gaat.
  • Als u kiest voor een variabel pensioen, belegt u na uw pensioendatum door met een deel van uw pensioenkapitaal. Uw pensioeninkomen stellen we dan elk jaar opnieuw vast.

Lees meer over een vast en variabel pensioen

Belasting en sociale premies

U betaalt maandelijks een premie. Uw werkgever houdt deze premie in op uw nettosalaris en zorgt ervoor dat deze wordt betaald aan Zwitserleven. Het opgebouwde kapitaal is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting. U betaalt straks geen belasting en sociale premies als u pensioeninkomen ontvangt. Dit geldt ook voor uw partner als deze een nettonabestaandenpensioen krijgt.

Nettopensioen in het kort

  • Uw werkgever bepaalt of deze een nettopensioen toestaat. In MijnZwitserleven ziet u of u deze mogelijkheid heeft. Zo ja, dan kunt u daar zelf nettopensioen aanzetten.
  • U kiest dus zelf of u meedoet en hoeveel u inlegt.
  • De beleggingsmogelijkheden voor nettopensioen zijn hetzelfde als die van uw basispensioenregeling. De keuze die u voor uw nettopensioen maakt, mag afwijken van uw keuze voor uw basispensioenregeling. Klik hier voor meer informatie over beleggen
  • Als u uit dienst gaat bij uw werkgever wordt deze regeling stopgezet
  • Overlijdt u voor de pensioendatum? En heeft u een partnerpensioen verzekerd? Dan ontvangt uw partner levenslang een pensioeninkomen.
  • Als u gaat scheiden, is een deel van het opgebouwde nettopensioen voor uw ex-partner.
  • Zwitserleven betaalt (voor een deel) uw pensioenopbouw bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid als uw werkgever premievrijstelling hiervoor heeft opgenomen in de pensioenregeling.

Zo werkt het

Rendement Created with Sketch.
U bouwt een nettopensioenkapitaal op

Met de nettopensioenregeling van Zwitserleven bouwt u pensioen op over uw salarisdeel boven € 128.810. Dit regelt u zelf in MijnZwitserleven.

U koopt een nettopensioen

Als u bijna met pensioen gaat en u heeft een nettopensioenkapitaal opgebouwd, dan koopt u hiermee een nettopensioen.

U krijgt pensioeninkomen

Als uw pensioen ingaat, krijgt u elke maand pensioeninkomen. U betaalt daar geen belasting en sociale premies over.

Persoonlijk advies nodig

Wilt u met uw opgebouwde nettopensioenkapitaal een nettopensioen kopen? Dan heeft u advies van een pensioenadviseur nodig. Deze adviseur kan uw vragen beantwoorden en u onafhankelijk advies geven over een passend pensioeninkomen. Ook regelt de pensioenadviseur een offerte en de aanvraag voor u.