Meer zekerheid met PensioenZekerheid

U bouwt met uw pensioenregeling inkomen op voor later. Doet u dat via een premie-uitkeringsovereenkomst? Dan krijgt u vanaf het moment dat uw pensioen ingaat een vast of variabel pensioen. U weet op dat moment pas hoe hoog uw pensioeninkomen is. En dat kan zorgen voor onzekerheid. Zwitserleven heeft hiervoor de oplossing: PensioenZekerheid.

Wat is PensioenZekerheid?

Binnen uw pensioenregeling heeft u keuzes die van invloed kunnen zijn op uw pensioeninkomen. Als u meer zekerheid belangrijk vindt, dan kunt u kiezen voor PensioenZekerheid. Hiermee koopt u met een deel van uw pensioenkapitaal een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen. Dat kan al vanaf 15 jaar voor uw AOW-leeftijd. Dit gegarandeerde bedrag ontvangt u vanaf uw pensioendatum dan elke maand aan pensioeninkomen. Dat noemen we een uitgesteld vast pensioen.

Goed om te weten

 • PensioenZekerheid is beschikbaar in alle beleggingsvormen: HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen.
 • Zwitserleven biedt u twee keuzes aan:
  1. U zet een vast bedrag van uw pensioenkapitaal om in een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen. U bepaalt wanneer en hoe vaak u dat doet.
  2. U zet maandelijks een vast percentage van de premie om naar een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen. U zet deze keuze eenmalig aan. Deze keuze geldt totdat u deze wijzigt.
 • Voor pensioenregelingen van Zwitserleven PPI is wettelijk alleen de keuze voor een vast bedrag toegestaan. U heeft de mogelijkheid om een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen te kopen bij een pensioenverzekeraar zoals Zwitserleven.

Zo pakt u het aan

 1. Verdiep u in de mogelijkheden

  In MijnZwitserleven kunt u zien wat een keuze betekent voor uw persoonlijke situatie.
  Bekijk uw polis in MijnZwitserleven

 2. Wilt u gebruikmaken van PensioenZekerheid?

  Neem dan contact met ons op. We maken graag een voorstel voor u.

  Vraag vrijblijvend een voorstel aan

Geeft u niks door?

Dan staat PensioenZekerheid uit. U kunt dit op een later moment nog wijzigen.

Wanneer kiezen voor PensioenZekerheid?

Er zitten voordelen en nadelen aan PensioenZekerheid. Of het bij u past, hangt dan ook af van wat u belangrijk vindt. En welke mogelijkheden u heeft binnen uw pensioenregeling. In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kunt denken aan PensioenZekerheid.  

Voordelen

 • U krijgt steeds meer duidelijkheid en zekerheid over de hoogte van uw pensioeninkomen hoe dichter u bij uw pensioendatum komt.
 • Vanaf uw pensioendatum ontvangt u voor het deel van uw pensioenkapitaal dat is omgezet naar een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen, elke maand hetzelfde bedrag aan pensioeninkomen.
 • U bent vrij om tussentijds te stoppen met PensioenZekerheid. Dit geldt dan voor het pensioenkapitaal dat nog niet is omgezet naar een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen.

Nadelen

 • De hoogte van het gegarandeerde pensioen hangt voor een belangrijk deel af van de tarieven die gelden op moment van aankoop van dat pensioen. De tarieven kunnen op dat moment gunstig of ongunstig zijn.
 • Kiest u voor omzetten van een vast bedrag? Dan betaalt u de eerste keer eenmalig € 1.000 aan kosten. Bij een laag vast bedrag zijn de eerste kosten dan relatief hoog. Bekijk dan ook altijd de kosten van omzetting om te bepalen of het omzetten van een deel van uw pensioenkapitaal past bij uw situatie.    
 • Uw gegarandeerde pensioen wordt niet aangepast aan de stijging van de prijzen (inflatie). Als het leven duurder wordt, stijgt uw pensioeninkomen niet mee: met de jaren neemt uw koopkracht af en kunt u steeds minder kopen van uw pensioeninkomen.
 • Met het deel van uw pensioenkapitaal dat is omgezet naar een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen, kan u niet meer beleggen of een variabel pensioen kopen.
 • Overlijdt u voor de pensioendatum? Dan vervalt het gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen dat al is ingekocht, omdat we dit alleen uitkeren na de pensioendatum.
 • Het deel van het pensioenkapitaal waarmee u kiest voor PensioenZekerheid kunt u niet meer gebruiken voor een verzekering voor partnerpensioen als u uit dienst treedt bij uw werkgever.

Past mogelijk bij u als:

 • U meer duidelijkheid en zekerheid wil over de hoogte van uw pensioeninkomen.
 • U nu al weet dat u vanaf uw pensioendatum voor een deel van uw pensioenkapitaal een vast pensioeninkomen wil.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • U bereid bent om tot de pensioendatum te blijven beleggen met uw gehele pensioenkapitaal en daarmee de kans op een hoger pensioeninkomen wil benutten.
 • U na uw pensioendatum wil blijven beleggen met uw pensioenkapitaal en daarmee de kans op een hoger pensioeninkomen wil benutten.
 • U de mix van uw beleggingen nu al volledig wil voorbereiden op een variabel pensioen.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.