Extra pensioen en de belastingen.

Extra pensioen en de belastingen.

In sommige gevallen – check dat vooraf goed – kunt u de premie voor extra pensioenopbouw van je bruto inkomen aftrekken. U moet in dat geval aantonen dat u die extra verzekering nodig hebt omdat u anders te weinig pensioen opbouwt (bijvoorbeeld doordat u laat bent begonnen met werken of een tijd niet hebt gewerkt).

Op de site van de Belastingdienst staat een programma waarmee u kunt uitrekenen of u een tekort heeft, onder rekenhulp lijfrentepremie. U moet een aantal gegevens bij de hand hebben om het goed te kunnen invullen, zoals uw inkomen en de waarde van de pensioenopbouw bij uw werkgever. Dat laatste vind u op het pensioenoverzicht (UPO) dat u elk jaar krijgt van uw pensioen­verzekeraar. Heeft u geen overzicht, vraag er dan een aan, want uw pensioenuitvoerder is verplicht om er een te sturen, zodat u altijd kunt checken hoeveel pensioen u heeft opgebouwd.

Let op: De Belastingdienst stelt een maximum aan wat u kunt storten aan extra pensioenpremie. Alles daarboven kunt u niet aftrekken.