Later met pensioen gaan: wat betekent dat?

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om te stoppen met werken op de vooraf vastgestelde pensioendatum. En het is ook niet verplicht. Maar wat betekent later met pensioen gaan voor uw pensioeninkomen? Een paar aandachtspunten op een rij.

Zo pakt u het aan

 1. Stel uw werkgever op de hoogte

  Laat uw werkgever ruim van tevoren weten dat u langer wilt doorwerken. Uw werkgever is namelijk niet verplicht om u daadwerkelijk langer in dienst te houden. Het besluit is dus een gezamenlijk besluit van u en uw werkgever.

 2. Bekijk uw financiële situatie

  Het is goed om een beeld te hebben van uw financiën vanaf het moment dat u uw AOW-leeftijd heeft bereikt. Dit kunt u samen doen met een financieel adviseur. Ook kunt u zelf alvast wat uitzoeken. Veel pensioenuitvoerders hebben hiervoor een tool waarmee u bij benadering kunt uitrekenen wat uitstellen betekent voor uw pensioen. Bij Zwitserleven doet u dat met de PensioenPlanner in MijnZwitserleven.

 3. Beslis over andere pensioenpotjes

  Heeft u ook pensioen opgebouwd via eerdere werkgevers? Dan hebben die mogelijk een andere pensioendatum. Ook deze datums kunt u uitstellen of vervroegen en bijvoorbeeld alle pensioenpotjes tegelijk laten uitkeren. U vindt uw pensioenpotjes en bijbehorende pensioendatums op mijnpensioenoverzicht.nl of op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) dat u van de betreffende pensioenuitvoerder ontvangt.

 4. Vertel het uw pensioenuitvoerder

  Goed te weten: pensioen uitstellen kan tot kort voor de pensioendatum die is vastgesteld met uw werkgever. U krijgt 6 maanden van tevoren vanzelf bericht van uw pensioenuitvoerder. Dat is vroeg genoeg om door te geven dat u uw pensioen wilt uitstellen. Doe het wel vóór de huidige pensioendatum. Daarna is uitstellen namelijk niet meer mogelijk.

Om over na te denken

Langer doorwerken houdt in dat u de datum waarop uw pensioen ingaat nog even uitstelt. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor pensioen uitstellen. De een vindt z’n werk veel te leuk om al te stoppen. Een ander ziet op tegen de lege agenda die pensioen met zich mee kan brengen. Of misschien is er niet voldoende pensioen opgebouwd om helemaal te stoppen met werken. Wilt u ook later uw pensioen ontvangen? Houd hier dan rekening mee:

Uitstellen kan tot 5 jaar na uw AOW-leeftijd

Volgens de wet moet uw pensioen uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd ingaan. Daarna wordt het fiscaal niet gezien als pensioen, maar als loon uit eerder werk. Dat betekent dat de Belastingdienst over het hele opgebouwde pensioen in één keer loonbelasting inhoudt. Daarbovenop betaalt u een boete die behoorlijk kan oplopen. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Langer doorwerken betekent langer loon ontvangen

Als u blijft werken in uw huidige baan, blijft u meestal ook loon ontvangen. Uw pensioen kunt u uitstellen, maar uw AOW niet. Als u naast uw loon dus ook AOW ontvangt, neemt uw totale maandelijkse inkomen toe. Hierdoor verliest u mogelijk recht op toeslagen.

Pensioen uitstellen betekent niet altijd meer pensioeninkomen

Wanneer u uw pensioen uitstelt, heeft dit gevolgen voor de hoogte van uw pensioeninkomen. Welke gevolgen dit zijn, hangt af van het soort pensioen dat u heeft. Is er bijvoorbeeld een bedrag per jaar voor u verzekerd? Of heeft u een pensioenkapitaal waarmee u een pensioeninkomen moet kopen? Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u vinden wat voor pensioen voor u is verzekerd.

Gevolgen partnerpensioen

Een partnerpensioen is een uitkering aan uw partner als u overlijdt. Als u later met pensioen gaat, dan kan dit ook gevolgen hebben voor het partnerpensioen. Het is goed om hier rekening mee te houden en u hierover te laten informeren.

Pensioen bij Zwitserleven? Bekijk de PensioenPlanner

Wilt u weten of u eerder met pensioen kunt gaan? Of dat het slimmer is om uw pensioen juist uit te stellen? De PensioenPlanner in MijnZwitserleven geeft u in een paar stappen inzicht in uw financiële toekomst, voor uzelf of voor u en uw eventuele partner samen. Zo komt u straks niet voor verrassingen te staan.

Welke mogelijkheden heeft u?

 • Keuzerondjes

  Eerder of later met pensioen

  Wilt u uw pensioen ontvangen op de pensioendatum? Of kiest u om eerder of later pensioen te ontvangen?

 • Verschillende vormen

  Vast of variabel pensioen

  Wilt u een vast of variabel pensioeninkomen of een combinatie hiervan?

 • Ogen

  Partnerpensioen

  Heeft u een partner? Dan kunt u ervoor kiezen dat uw partner levenslang pensioen ontvangt als u overlijdt.

 • Munten

  Tijdelijk hoger pensioen

  Tijdelijk een hoger pensioen voor bijvoorbeeld hypotheeklasten, verre reizen of een periode zonder AOW.

 • Stapel munten

  Bedrag ineens

  Tot 10% in één keer op te nemen. Na aftrek van belastingen mag u dit geld besteden zoals u wilt.

 • Portemonnee

  Afkopen van een klein pensioen

  Een klein pensioen dat maximaal € 594,89 bruto per jaar oplevert mag u afkopen op de pensioendatum.

 • Winkelmandje

  Shoprecht

  Koop een pensioeninkomen bij een andere verzekeraar dan waar u het kapitaal opgebouwd heeft.

Bespreek uw wensen met een adviseur

De keuzes die u nu maakt voor uw pensioeninkomen, maakt u voor de rest van uw leven en dat van uw partner. Een ingegaan pensioen kunt u niet meer wijzigen. Daarom is het belangrijk dat u zich bij uw keuzes laat adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Deze kijkt met u naar uw totale financiële situatie, met daarin al uw pensioenpotjes, maar ook andere vermogenscomponenten, zoals een eigen huis of spaargeld.

Ook kan een adviseur samen met u bepalen hoeveel geld u nodig heeft om van te leven. En wat het minimum nettopensioeninkomen is dat u hiervoor nodig heeft. Een eerste oriënterend gesprek met een adviseur is vaak gratis.