Beschikbare premieregeling.

Beschikbare premie­regeling.

Beschikbare premieregeling is de benaming voor een pensioenregeling. De inleg is de basis voor het pensioenkapitaal. Hiermee koopt u op de pensioendatum uw pensioen. De hoogte en vorm van het pensioen staan bij de beschikbare premieregeling niet van tevoren vast.

Beschikbare premieregeling in twee varianten:

  • Gegarandeerd kapitaal. Met de beschikbare premie wordt een verzekering gekocht voor een gegarandeerd kapitaal. Met het gegarandeerd kapitaal koopt u op de pensioendatum pensioen.
  • Beleggen. Met de beschikbare premie wordt belegd tot aan de pensioendatum. Met de opbrengst van de beleggingen koopt u op de pensioendatum pensioen. U loopt risico op de beleggingen maar profiteert ook wanneer er hoge rendementen worden behaald.

Hoe werkt een beschikbare premieregeling?

Beschikbare premieregeling met garantie

1. Pensioen opbouwen
In de pensioenregeling is afgesproken hoeveel pensioenpremie wordt besteedt aan uw pensioen. De hoogte van de pensioenpremie is afhankelijk van uw salaris en uw leeftijd. Die premie ligt vooraf vast. Met de premie bouwt u een gegarandeerd pensioenkapitaal op. Dit staat dus vast.

2. Pensioen aankopen
Op de pensioendatum komt uw opgebouwde pensioenkapitaal tot uitkering. Uw mag dit alleen gebruiken voor het kopen van een maandelijkse pensioenuitkering. Bij welke verzekeraar u dit doet, mag u zelf beslissen. De hoogte en vorm van het pensioen (en van de uitkeringen dus) staan nog niet vast. Die zijn onder meer afhankelijk van de rentestand op het moment van de aankoop van het pensioen.

3. Pensioen uitkeren
Zodra u heeft besloten welke partij uw pensioen uitkeert, ontvangt u een levenslange maandelijkse pensioenuitkering.

Beschikbare premieregeling met beleggen

1. Pensioen opbouwen
In de pensioenregeling is afgesproken hoeveel pensioenpremie wordt besteedt aan uw pensioen. De hoogte van de pensioenpremie is afhankelijk van uw salaris en uw leeftijd. Die premie ligt vooraf vast. Omdat de pensioenpremie wordt belegd is niet bekend hoeveel pensioenkapitaal er is op de pensioendatum. De hoogte van het pensioenkapitaal is afhankelijk van de resultaten van de beleggingen.

2. Pensioen aankopen
Op de pensioendatum komt de opbrengst van de beleggingen tot uitkering. Uw mag dit alleen gebruiken voor het kopen van een maandelijkse pensioenuitkering. Bij welke verzekeraar u dit doet, mag u zelf beslissen. De hoogte en vorm van het pensioen (en van de uitkeringen dus) staan nog niet vast. Die zijn onder meer afhankelijk van de opbrengst van de beleggingen en de rentestand op het moment van de aankoop van het pensioen.

3. Pensioen uitkeren
Zodra u heeft besloten welke partij uw pensioen uitkeert, ontvangt u een levenslange maandelijkse pensioenuitkering.