ImageBeleggen

Aanpassing in de verdeling van beleggingen binnen Duration Fondsen vanaf 1 januari 2024

ImageLeestijd 2 minuten

Het pensioenkapitaal voor uw werknemer beleggen we in lifecycles. Een lifecycle is een bepaalde mix van beleggingen. Bij de mix stemmen we de beleggingen af op de leeftijd van de deelnemer. En zorgen we ervoor dat we steeds iets minder risicovol beleggen hoe dichter de deelnemer bij de pensioendatum komt. We beleggen dan in beleggingsfondsen van obligaties met een (zeer) lange looptijd. Dat zijn:

  • Zwitserleven Medium Duration Fonds
  • Zwitserleven Long Duration Fonds
  • Zwitserleven Ultra Long Duration Fonds.

Aanpassing in de beleggingen

Om de prijs te bepalen voor het kopen van pensioen is de hoogte van de rente ook belangrijk. Deze Durationfondsen zijn gevoelig voor veranderingen van de rente. De rente is gestegen. Bij een stijgende rente daalt de waarde van beleggingen in Duration fondsen. Ook gaat bij een stijgende rente het tarief voor het kopen van pensioen omlaag. Om het verwachte pensioeninkomen zo stabiel mogelijk te houden, gaan we vanaf 1 januari 2024 iets veranderen in de mix tussen deze drie Duration fondsen:

  • We gaan iets meer beleggen in het Medium Duration fonds en iets minder in de Long en Ultra Long Duration fondsen. Voor deelnemers die al beleggen in deze drie fondsen passen we de verhouding aan als dat nodig is. Sommige beleggingen verkopen we, andere kopen we juist.
  • Voortaan communiceren we over deze drie Duration fondsen samen als ‘Zwitserleven Duration fondsen’.

Deelnemers hoeven hiervoor niets te doen. Rond half januari krijgen betreffende deelnemers hierover een bericht in MijnZwitserleven. Deelnemers kunnen beleggingen altijd zien in MijnZwitserleven.


Dit artikel is gepubliceerd op 15 januari 2024