God’s own country, Yorkshire.

God’s own country, Yorkshire.

Groene heuvels, oude kastelen en charmante dorpjes. En mooie fietsroutes. Dit alles vind je in het graafschap Yorkshire in Noord-Engeland. Jessica de Korte beklom de steile heuvels en nam een pint in de plaatselijke pub.

Tekst en beeld: Jessica de Korte

Alsof ik in een verhaal van Roald Dahl zit. Met zijn hoge hoed tovert Keith Tordoff (1956) zich in zijn snoepwinkel om tot Willy Wonka. U weet wel, van Sjakie en de chocoladefabriek. Keith pakt een schep en vult hem met een flinke lading suikergoed, traditioneel gekookt in een koperen pan. "We wegen met de oude quarter, vier ounces. Iets meer dan honderd gram."

De planken staan vol glazen snoeppotten uit de jaren 50 en 60. Met sour apples, toffee bonbons en milk chocolate beans in alle kleuren van de regenboog. Keith: "We eten de hele dag door, niemand zegt dat het niet mag. Ha!" Vijfentwintig jaar geleden namen Keith en zijn vrouw Gloria (1957) de snoepwinkel uit 1827 over, volgens het Guinness Book of Records de oudste van de wereld. Nooit eerder is het charmante plaatsje Pateley Bridge zó druk bezocht.

Yorkshire is lekker kneuterig. Samen met vriendin Natascha fiets ik in vier dagen 150 kilometer door het graafschap in Noord-Engeland, grotendeels door nationaal park Yorkshire Dales. Zij op de e-bike, ik op een gewone fiets. Vanmorgen zijn we na een prima nachtje aangekomen met de boot vanuit Rotterdam, daarna nog anderhalf uur met de auto van Hull naar Newby Hall, begin- en eindpunt van de route.

Klimmen

De energieboost door alle snoepjes komt ons goed van pas, want na Pateley Bridge is er een pittige klim: Greenhow Hill, berucht onder fietsers. Yorkshire is heuvelachtig, met iets steilere hellingen dan verwacht. Zelfs de auto's stotteren. Ik heb er direct spijt van dat ik eigenwijs een gewone fiets koos. Terwijl ik me in het zweet werk, spurt mijn fietsmaatje met haar e-bike pijlsnel omhoog. Door de weilanden slingeren de stenen muurtjes die de boeren zo ijverig voor hun schapen, koeien en paarden bouwden. We komen niemand tegen, alleen automobilisten en schapen, die ik al snel begin te begroeten. "Hi sheep! How are you?"

Spookverhalen

In de weilanden staan ruïnes van loodmijnen en kalkovens, die tijdens de industriële revolutie voor rijkdom zorgden. Zodra het begint te schemeren, krijgt de omgeving iets duisters. Mist boven de grond, krijsende kraaien. We fietsen niet langer door een popperig landschap, maar door grimmig bergland. Voor spookverhalen zit je hier goed. In de kelder van Red Lion & Manor House in Burnsall zou een geest zich vermaken met het dichtdraaien van de biertappen. Toch is het gezellig binnenkomen. Voor de eikenhouten bar staan locals dicht op elkaar met pinten Theakston ale. In de klassieke kamer met bloemetjesbehang serveren dames bij sfeervol kaarslicht borden met forel, patrijs en duif. Megavers, want jagen en vissen wordt nog altijd veel gedaan in Yorkshire.

Harry Potter

Als we de volgende ochtend weer op de fiets zitten, begint het al snel te miezeren. Niet dat de Yorker zich daar wat van aantrekt. In het Kilnsey Park staan mannen in regenjassen om het forellenmeer. De heuvels achter het meer lijken net een Perzisch tapijt waaraan jaren is gewerkt. Alsof de wever zoveel mogelijk garenklossen bij elkaar raapte in de tinten geel, groen en bruin. Grafstenen en ruïnes zijn wit uitgeslagen, soms groeit er mos op. Je kunt hier makkelijk je fantasie de vrije loop laten. Voor je het weet zie je Harry Potter langsvliegen. In Yorkshire zijn ook echt meerdere filmscènes met de tovenaar opgenomen.

Eitje met de e-bike

Klauterend door de heuvels van Yorkshire Dales wordt eens te meer duidelijk dat het een eitje is met de e-bike. Ondertussen trap ik me een ongeluk. Des te fijner is de ontvangst in The Wensleydale Heifer Hotel in West Witton, waar eigenaar Lewis Moss (1943) onze vorstelijke kamer toont. We hebben de Shooters Room, met geweren, een gewei en vossenkop aan de muur. En met - heel modern ineens - Alexa, een virtuele assistent met stemherkenning. Alexa kan muziek voor je afspelen en zelfs de weervoorspelling voor morgen vertellen. "We zitten behoorlijk afgelegen, dus je moet iets speciaals doen om de mensen hierheen te krijgen," verklaart Lewis later in de lounge. "De eerste grote stad ligt pas 40 mijl (65 km) verderop."

Zoon David runt het restaurant. Hij deed ervaring op in een sterrenrestaurant op de Channel Islands. Zo komt het, dat je hier – zeventig kilometer van de kust – verse oesters, mosselen en kreeft kunt eten. Elke dag wordt de verse vangst gebracht. We krijgen er die avond de service van een chic restaurant à la het Rotterdamse Parkheuvel, maar dan met vriendelijke English pub-prijzen. 's Avonds zijn de maaltijden fors, maar ook in de ochtend moet je heel wat naar binnen kunnen werken. Ach, wel ideaal voor een fietser. Vooral op dag drie, als het klimmen direct begint, tot aan het plaatsje Leyburn.

Renpaarden

Na al dat stijgen begint de weg nu steeds meer te dalen. In Middleham waarschuwt een verkeersbord voor renpaarden. Hier woont een beroemde Schotse paardentrainer: Mark Johnston. Ook staat er een enorm kasteel, ooit gebouwd om de Yorkshire Dales te beschermen, later het verblijf van de rijke en machtige familie Nevill. Een dak heeft het kasteel niet meer. Waar ooit kristallen glazen klonken, kruipt nu het klimop omhoog. Duiven broeden in de torens. Het heeft iets mystieks, met het zonlicht dat door de vensters schijnt. Die sfeer hangt er ook bij de kloosters Jervaulx Abbey en Fountains Abbey, waar we later langs fietsen.

Newby Hall is de perfecte afsluiting, een prachtig huis met sierlijke rococomeubels van Chippendale en een tuin waar dagelijks zes tuiniers bezig zijn. Het bezit van de erfgenaam van een echte lord en zijn vrouw, Richard en Lucinda Compton, die de deuren openhouden voor bezoekers. Op het terrein vind je ook de poppenhuisverzameling van twee dames, en The Bear House, waar je de verzameling beroemde beren van schrijver en voormalig politicus Gyles Brandreth kunt bewonderen. Fozzie van The Muppet Show, Winnie the Pooh, de beer van Mr. Bean, ze zijn er allemaal.

Praktisch

  • Fietsroutes | Wij maakten het volgende rondje: van Ripon naar Burnsall via de Way of the Roses (route 688), van Burnsall naar Leyburn via de Yorkshire Dales Cycleway, van Leyburn naar Ripon via The National Byway (Cycle-england.co.uk).
  • Boot | P&O Ferries vaart van Rotterdam naar Hull. De boot vertrekt om 21 uur en komt om 8 uur aan, een hut is inbegrepen. De auto kan mee (Poferries.com).
  • Fiets huren | E-bikes met fietstassen huren kan bij Yorkshire Velo Tours, die ook bagagetransport regelt (Yorkshirevelotours.com).
  • Handige sites | Yorkshire.com, Visitengland.com