Tips voor Clermont-Ferrand

Tips voor Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Franse regio Auvergne, is gebouwd bovenop een ingestorte vulkaan. Het vormt de poort tot een unieke keten van maar liefst tachtig andere vulkanen: de Chaîne des Puys. Van ver zie je de kathedraal van zwarte lava al, in de stad zelf vind je gezellige pleinen, parken, antiekwinkeltjes, wijnbars en heilzaam bronwater. 15 niet te missen highlights en hotspots in en rond deze heerlijke stad!

Tekst en beeld: Imco Lanting

Tussen de 12de en de 17de eeuw bestond Clermont-Ferrand uit twee steden: Clairmont en Montferrand. Na de samenvoeging is Montferrand bewaard gebleven en vormt een prachtige middeleeuwse buurt met een heel eigen karakter. Een absolute bonus in de Auvergne is de aanwezigheid van talloze warmwaterbronnen, met dank aan de vulkanen. Royatonic is een aanrader, een hypermodern wellness­centrum in Royat, een kuurplaatsje tegen Clermont-Ferrand aan. De Romeinen kenden de bronnen hier al. De tweeduizend jaar oude resten van hun baden zijn er nog. U kunt natuurlijk badderen in vulkanisch bronwater, maar het is ook gezond om te drinken. In het pittoreske bergdorpje Volvic, net ten noorden van Clermont-Ferrand, ziet u hoe dat in z'n werk gaat. Het naar het dorp genoemde bronwatermerk is bij elke supermarkt te koop.

Op ontdekkingstocht

Place de Jaude is groot, eigentijds en modern. Er staan statige laat 19de-eeuwse gebouwen, waaronder de Opera en het warenhuis Galerie Lafayette, maar je vindt er ook de relatief nieuwe, overdekte winkelcentra.
Op Place de la Victoire, pal naast de indrukwekkende kathedraal, hangt een intiemere, klassiekere sfeer. Hier vind je de gezellige terrasjes zij aan zij. Goed om te weten: het is een van de weinige plekken waar restaurants en bars op zondag open zijn. Behalve een enkele boulangerie en kroeg is alles dicht.

Parc Lecoq ligt in het centrum en is ideaal om na het winkelen een wandeling te maken. Vanaf Montjuzet, een rustiek park op een heuvel net buiten het centrum, heb je fantastisch uitzicht op Clermont-Ferrand en omgeving.

Als je niet op de top van de Puy-de-Dôme, de beroemdste en hoogste vulkaan van de Chaîne des Puys, hebt gestaan, dan ben je eigenlijk niet in de Auvergne geweest. Ga als het even kan te voet via de sentier des muletiers (muildierenpad). Dat begint midden op de helling, dus je bent maar een uur aan het klimmen. De beloning: een overweldigend uitzicht over de kraters op 1500 meter hoogte.

Culinaire hoogstandjes

Kaas is in de Auvergne overal. Er bestaat zelfs een Route de Fromages, die je langs tientallen kaas­boerderijen leidt. Tip: Saint Nectaire, brieachtige kaas maar dan smaakvoller. Voor hét vlees moet je biefstuk van de Salers-koe hebben. Het favoriete gerecht uit de Auvergne heet truffade, een stamppot van aardappelen en jonge Cantal-kaas. Er zitten soms spekjes door en er horen plakken rauwe ham bij.

Bij Lard et la Manière serveren ze 's middags een lunchmenu voor een zachte prijs, 's avonds kies je van de menukaart. De mosselen op z'n Italiaans zijn geweldig: met tomaten, basilicum en Parmezaanse kaas.

In Le Temps d'un verre en Les Arcandiers vind je een gezellige, warme sfeer, een geweldige wijnkaart en je kunt in beide bars normaal met elkaar praten zonder door de muziek te worden overstemd. En bij wijn hóórt natuurlijk een planche de fromage en charcuterie. Als je voor het eerst in de Auvergne bent, is dit dé manier om in een keer alle regionale kazen en vleessoorten te proeven. 

Authentiek in Clermont-Ferrand

Saint Saturnin is een schitterend middeleeuws dorpje ten zuiden van Clermont-Ferrand, waar een van de vijf belangrijkste Romaanse basilieken van de Auvergne staat. Typisch Frans: op zondagmorgen naar de brocante of vlooienmarkt. In Clermont-Ferrand kunt u elke week, weer of geen weer, vanaf 7 uur terecht op Place Gambetta voor antieke hebbedingen, boeken, kleding en groente en fruit.

Zin in een film maar dan wel de originele versie (met Franse ondertiteling)? Het kán Les Ambiances in Rue Saint-Dominique is de meest knusse optie. Voor en/of na de film strijkt u ertegenover neer op het terras van de gezellige brasserie Le Mayerling. 

Elk jaar in februari stroomt Clermont-Ferrand vol met makers en liefhebbers van korte films. Het Court Métrage festival is het grootste ter wereld in haar soort en staat hoog aangeschreven.

The Oval: Een hippe sportbar om de hoek van het rugbystadion en de vaste hang-out van rugby-minnend Clermont-Ferrand. Rugby is hier dé sport en rugbywedstrijden zijn echte familie-happenings. Er hangt een reuzegezellige sfeer, en er zijn nooit problemen zoals bij voetbal.

3x vulkanen

 • Na de Puy-de-Dôme is dit een absolute publieksfavoriet. Een vulkaan uit de boekjes, inclusief een krater waarin u kunt afdalen. Een niet al te lastige klim voert u naar de top. Duur wandeling: 2 à 3 uur.
 • Puy de la Vache – Er zijn meer rode explosie­ vulkanen maar roder dan deze vindt u ze niet. De tocht gaat voor het grootste deel over een provisorisch aangelegde trap. Boven aangekomen waant u zich in het rode gruis en tussen de enorme roestkleurige blokken lava op Mars. Duur wandeling: ongeveer 2 uur.
 • Puy de Come – Onze favoriet want:
  • hier gaan geen hordes mensen naartoe
  • het uitzicht op de keten van vulkanen én de Puy-de-Dôme kan niet mooier. Duur wandeling: 3 à 4 uur.

5x praatstof

 • Op Place de Jaude staat een beeld van oerheld Vercingetorix, de beroemde leider van de Arverniërs (waar de Auvergne naar is vernoemd), die zich hevig verzette tegen de verovering van Gallië door de Romeinse Julius Caesar.
 • Naast de kathedraal zijn ook veel andere gebouwen in Clermont-Ferrand gemaakt van lava, bijvoorbeeld de pikzwarte kerk Saint-Pierre-des-Minimes op Place de Jaude.
 • In en rond Clermont-Ferrand vind je veel lava-artiesten, bijvoorbeeld in Rue des Chaussetiers, die kunstwerken maken van vulkanische stenen, waaronder tafelbladen, tegels en sieraden.
 • Twee tijdstippen op een dag zijn belangrijk: van 12 tot 14.30 uur is het lunchtijd en om 18 uur begint de apéro, de borrel.
 • De Chaîne des Puys, de keten van vulkanen, is sinds juli 2018 UNESCO Werelderfgoed. De tachtig vulkanen maken deel uit van het Parc Naturel Régional des Volcans, het grootste regionale park van Europa.