Rügen - Duitslands grootste eiland.

Rügen - Duitslands grootste eiland.

Witte badplaatsen met romantische promenades, eindeloze stranden, tunnels van beukenbomen en kliffen van meer dan honderd meter hoog. Duitslands grootste eiland heeft het allemaal. Local Susanne Burmester leidt ons rond op Rügen.

Tekst en beeld: Annemarie Bergfeld

Susanne Burmester (1960) woont sinds 1990 op Rügen. Ze heeft een galerie voor hedendaagse kunst, Circus Eins, in Putbus en organiseert op het hele eiland exposities en muziek- en theatervoorstellingen.

Susanne voelt ze zich een echte Rügense en vindt het heerlijk zo rustig te wonen. “Ik geniet ervan dat ik eieren bij de ene buurman kan halen en vlees bij de andere. Als ik niet met kunst bezig ben, ben ik het liefst aan het koken. Ik word heel gelukkig van alles wat het eiland te bieden heeft: prachtige vis, bramen, duindoornbessen, paddenstoelen, wilde peren, pruimen en tijm...”

Favoriete plekken op Rügen

Pier: Seebrücke Sellin

“In de zomer vind ik het er te druk, maar de rest van het jaar kom ik graag in de badplaatsen aan de oostkust. Binz, Baabe, Sellin en Sassnitz staan bekend om hun witte hotelvilla’s versierd met balustrades, torentjes, trappetjes, veranda’s en bloem­motieven. En natuurlijk hebben alle dorpen een pier. De mooiste is die van Sellin met een houten restaurant pal boven de branding.”

Park: Slotpark Pansevitz

“Ik kom graag in het park in Putbus, maar mijn favoriet is Schlosspark Pansevitz. In de DDR-tijd is het slot tot een ruïne vervallen maar een van de torens is hersteld en te beklimmen. Het bos rond het slotpark is groot en stil, heerlijk om te wandelen. Ik loop graag over het bruggetje naar het Liefdeseiland.”

Strand: Tromper Wiek

Tromper Wiek is in het noordoosten, bij Glowe. Er zijn geen strandwachten, geen strandkorven, geen kiosken met ijsjes, alleen een bushalte en een dennenbos waar je doorheen moet lopen om bij zee te komen.”

Wandelen en rondrijden op Rügen

"Over de smalle landtong Alt Reddevitz rijden naar Reddevitzer Hövt. Aan beide kanten zee én uitzicht op de grillige kustlijn. Aan het eind kun je afdalen naar eens stil keien­strandje waar zwanen kopjeduikelen.”

"Nationaal park Jasmund op schiereiland Jasmund bestaat uit bossen met eeuwenoude – en hoge! – beuken. De bossen grenzen aan zee en aan de Königsstuhl, een krijtrots van bijna 120 meter hoog."

"Opvallend veel wegen zijn aan weerszijden betoverend mooi beboomd; beuken, eiken en kastanjes vormen langgerekte tunnels. Deze Rügense lanen liggen aan het begin van de Duitse Alleenstrasse, een 2900 km lange route die tot aan de Bodensee voornamelijk langs zulke groene wegen leidt."

“Ga naar het dorpje Gingst. Ontzettend knap hoe een paar enthousiaste mensen een stil dorp weer levendig hebben gemaakt. Aan de voet van de kerk vind je Der Buchladen met prachtige fotoboeken van Rügen en keramiek van Roswitha.”

Promenade van Binz

Promenade van Binz

"De topper onder de promenades van de badplaatsen aan de oostkust.  Bijna 2,5 km lang wandel je tussen het strand en de witte badarchitectuur van rond 1900. De Rügense architect Ulrich Müther voegde er eigenzinnige bouwwerken aan toe: een strandwachttoren als het hoofd van E.T. en, in Sassnitz, een muziekkoepeltje in de vorm van een walvisstaartvin. Of een mossel, het is maar net wat je erin ziet."

Lekkers in Binz en omgeving

"Canteen is het kleine zusje van Michelin-restaurant Freustil in Binz. De keuken is hetzelfde! In Canteen heeft u een heerlijke tweegangenlunch voor € 19."

"Bäckerei Peters bakt niet alleen matrozenbrood en kwelderbrood maar verkoopt in zijn Konditorei ook de zoetste taartjes. Neem er een kopje oranje rooibos/duindoornthee bij. In Sassnitz, Binz en Sellin."

Cafés op Rügen

Dahlmanns Bazar in Sassnitz: bij Dahlmanns op het kleine marktpleintje van Sassnitz koop je boeken en delicatessen en kun je goed lunchen of een Störtebeker-biertje drinken. En ze hebben tapas.

Moccavino in Alt-Reddevitz: een fijne plek na een wandeling naar Reddevitzer Hövt. Je kijkt uit op het pad waar je eerder liep.

Strandhalle in Binz: een Zweedse houten villa, met een huizenhoog plafond, die vroeger danszaal was. Die sfeer, met een goed biertje en uitzicht op zee. Je kunt er ook uitstekend eten.

Café Klatsch in Baabe: tien soorten taart en lekkere thee in een gemoedelijk cafeetje.

5 x Praatstof

  1. 1. Rügen meet ruim 900 km² en heeft een zeer grillige kustlijn met schiereilanden, landtongen en lagunes.
  2. 2. Sommige wegen zijn nog van voor 1900, uit de tijd dat de badcultuur opkwam en de gasten in paardenkoetsjes naar het strand gereden werden. Die ongelijke keien vóel je, in de auto of op de fiets.
  3. 3. In Putbus wonen nog geen 5000 mensen maar het ronde plein, Circus, zou in een wereldstad niet misstaan.
  4. 4. Rügen is dé plek van Europa waar kraanvogels zich verzamelen tijdens de trek. In april en oktober zijn ze in het westen niet te missen.
  5. 5. De Kolos van Prora is 4,5 km beladen geschiedenis. Hitler liet dit megagebouw neerzetten als vakantie­resort. In WOII moesten krijgsgevangenen de bouw voortzetten.