Citytrip Riga.

Citytrip Riga.

Op maar twee uur vliegen ligt een ware verrassing: Riga. Letlands sprookjesachtige hoofdstad is door nog maar weinigen ontdekt. Terwijl de stad maar zeker ook haar omgeving (bossen, moeras én een eindeloze ongerepte kust) zoveel te bieden heeft.

Tekst: Daniëlle Bronsgeest

Weelderige bloemenpatronen en expressieve gezichten tegen de gevels. In het historische centrum van Riga vind je de allergrootste en meest exclusieve collectie art-nouveau-architectuur ter wereld: de bouwstijl is hier rond 1896 ontstaan. Met meer dan 800 (!) gebouwen in deze op de natuur geïnspireerde stijl, kun je je moeilijk aan allemaal vergapen. Tussen 1896 en 1913 breidde de stad zich in noodtempo uit en verrees het ene na het andere statige gebouw. Werd de art nouveau jarenlang beïnvloed door Duitsers, Oostenrijkers en Finnen, na 1900 ontstond een Letse variant met traditionele volkselementen. Mikhail Eisenstein is de bekendste vertegenwoordiger van deze bouwstijl. Je komt veel over hem te weten in het Jugendstilcentrum met in stijl rond schuifelende suppoosten.

In de stad

Plein: Kalnciema kvartals

Een plein met oude houten gebouwen die helemaal zijn ‘opgehipt’. Het grootste herbergt een restaurant – heerlijke taartjes – plus concertzaal: een informele plek voor iedereen. Op zaterdag is er een ambachtsmarkt met Lets handwerk en lokale producten.

Art nouveau tour

Zo’n grote diversiteit aan art-nouveau-architectuur vind je nergens. Maak een tour met een gids – kan gratis! – langs de statige gebouwen. (Eatriga.lv/walking-tours) Bezoek ook het Jugendstilcentrum voor interieurs uit die periode. (Alberta iela 12, Jugendstils.riga.lv)

Hotel Neiburgs

Zetelt in een art-nouveau­gebouw met enorme raampartijen. Hier kom je om te zien en gezien te worden. Van politici en de burgemeester tot collega’s en vriendenclubs. Het hotel is beroemd om zijn geweldige sfeer, goeie, betaalbare lunches en moderne inrichting.

Nationaal Kunstmuseum

Dit museum zetelt in het eerste gebouw van de Baltische Staten dat in 1905 speciaal als museum werd gebouwd. Architect Wilhelm Neumann combineerde de art-nouveaustijl van die tijd – véél te modern, vond hij – met het classicisme. De Letten zijn er terecht trots op. Het museum herbergt de grootste verzameling Letse kunst van het land (meer dan 52.000 kunstwerken!). Naast een groots opgezette vaste tentoonstelling over de Baltische en Letse kunst vanaf het midden van de 18de eeuw tot nu worden er ­tijdelijke expo’s georganiseerd. Het gebouw is nog niet zo lang geleden schitterend gerenoveerd en heeft een gouden lift en trap. Favoriete fotospots voor Instagrammers. Lnmm.lv

4 x eten in de stad

Riviera

Ligt midden in de art-nouveauwijk. De keuken staat goed bekend en is verfijnd – ze koken hier met Letse ingrediënten. Fijne, ontspannen sfeer. De pompoensoep met geklopte zure room is een aanrader!” (Dzirnavu iela 31, Rivierarestorans.lv)

Centrale Markt

Vijf hallen (57.000 m²) waar het geurt van vis tot citroen, van vlees tot versgebakken brood. Rct.lv

Ostas Skati

Fabriekshal die is omgetoverd tot een hip restaurant. Heeft een terras aan het water: een feestje in de zomer! (Matrožu iela 15)

Eetcafé Trompete

Heeft de ambiance van een jazzclub, heel gemoedelijk. Vaak live muziek. Ze hebben er verschillende kamers: een haardkamer, een barkamer en de ‘bandkamer’. En een binnentuin voor zwoele zomeravonden. (Peldu 24 (in de oude stad), Trompete.lv)

De stad uit

De directe omgeving van Riga is groen, groener, groenst. Bossen vol dennenbomen beginnen er direct aan de ongerepte kust – waar de zee af en toe een hap land neemt en omgevallen bomen vredig in de zee dobberen. Bezoek zeker vissersdorp Jurmala of Kaap Kolka, het bovenste puntje van Letland waar de Golf van Riga en de Oostzee woest op elkaar inbeuken. Hier voel je je echt een met de natuur. Een paar highlights:

Kemeri National Park

Op maar een halfuur rijden van Riga ligt Kemeri, een schitterend natuurpark dat bekendstaat om haar indrukwekkende biodiversiteit, mineraalwater en heilzame modder. En dat grotendeels – echt waar – uit moeras bestaat. Een plankenpad (‘Bog Boardwalk’) voert u over het moeras door een wereld van mos, verdwaalde cranberries en paddenstoelen, eenzame pijnbomen, verscholen poelen en donkere meren waarin de zon oogverblindend weerkaatst terwijl de geur van wilde rozemarijn uw neus prikkelt. U kunt kiezen uit een wandeling van 1,4 of 3,4 km maar alleen die laatste brengt u naar het observatieplatform voor een uitzicht over het moeras waar je even helemaal stil van wordt. Visitjurmala.lv

Lets leren koken?

Ga naar boerderij Uši voor een workshop traditioneel Lets koken. Bereid Letse havermoutpap (bukstinbiezbutra) met gekarameliseerde ui en spekjes eroverheen. Met zachtzoete worteltaart (sklandrausis) toe. Slapen kun je er ook. Campingkolka.com

Strand van Jurmala

Het zand van Jurmala is zo fijn en wit. Een heerlijke plek om te relaxen. Aan de ene kant ligt de zee, aan de andere kant het groen Goed dineren doe je bij Laivas, een sfeervol restaurant met prachtig vrij uitzicht. Het eten is haute cuisine maar goed betaalbaar. De bediening? Die geeft u het gevoel hoogstaand bezoek te zijn. Restoranslaivas.com

Camping Melnsils

Overnachten in een regenton? En dat aan zee? In Melnsils kan het. En ook nog voor weinig (€ 26 met z’n tweeën of € 55 met z’n vieren per nacht). U ziet de zon ondergaan en wordt wakker van de warme stralen van diezelfde zon omdat de mucu majina – expres natuurlijk – geen gordijnen hebben. Een ervaring die de twee uur rijden vanaf Riga meer dan waard is. Na een verrassende daghap voor nog geen 5 euro in het campingrestaurant en de spectaculaire overnachting in uw tonnetje is uw leven echt niet meer wat het was. Melnsils.lv

6x Praatstof

  • Letten behoren tot de langste mensen van Europa. Letse vrouwen zijn gemiddeld langer dan de Nederlandse.
  • Letten zingen graag en bijna allemaal! Er zijn dan ook talloze koren.
  • In Letland drinken ze graag een pintje. Maar niet veel mensen weten dat het land echt groot is in speciaalbieren. De koeling van een willekeurig tankstation langs de snelweg telt algauw meer dan tien in Letland gebrouwen speciaalbieren.
  • Letland staat vol dennenbomen. Het hout van deze boom is dan ook Letlands belangrijkste exportproduct. Letten mogen van de regering elk jaar een eigen dennenboom kappen om als kerstboom in huis te zetten.
  • Typisch Lets is sprat: kleine harinkjes met aardappels en zure room. Zure room doen ze hier óveral op. Elke Let heeft dan ook zure room in de koelkast.
  • In Riga is het nooit lente! De winter slaat in juni in één keer om in de zomer en in
  • september wordt het meteen winter. De winters zijn er lang en koud, het kan er gerust min 20 worden. Maar ze zijn ook super gezellig, met vele winterfeesten rond houtvuren in de sneeuw.

Bekijk ook de volgende Zelect items

Mystiek Marrakech

Mystiek Marrakech

Gaat de reis naar Marokko, dan is Marrakesh een must. Vergaap je aan de mooie paleizen en tuinen en verdwaal in de straatjes rondom het grote plein. Local Astrid Emmers-Lemnaouar wijst de weg en geeft fijne tips.

Tips voor Clermont-Ferrand

Tips voor Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Franse regio Auvergne, is gebouwd bovenop een ingestorte vulkaan. Gezellige pleinen, vulkanen en wijnbars. Een aantal niet te missen highlights en hotspots in en rond deze heerlijke stad!