Uitvaart­verzekering en overlijdensrisico­verzekering.

In sommige gevallen kan een overlijdensrisicoverzekering een goed alternatief zijn voor een uitvaartverzekering.

Bent u ouder dan 50 jaar en wil u uw uitvaart verzekeren? Om een uitvaart van € 10.000 te betalen, betaalt u met een uitvaartverzekering al snel € 20 per maand.
U kunt overwegen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten in plaats van een uitvaartverzekering. Als u nu een overlijdensrisicoverzekering voor € 10.000 afsluit met een looptijd van 25 jaar, dan betaalt u bij Zwitserleven ongeveer € 8 per maand. Daar komen dan nog wel eenmalige distributievergoeding van € 95. Een overlijdensrisicoverzekering is in dit geval een stuk goedkoper dan een uitvaartverzekering.

Verschillen tussen overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een overlijdensrisico- en een uitvaartverzekering.

  Uitvaartverzekering Overlijdensrisicoverzekering
Uitkering Keert altijd uit Keert uit bij overlijden voor einddatum
Minimaal verzekerd bedrag € 1.500 € 5.000
Vrijgekomen kapitaal Uitvaart Vrij te besteden

Uitkering

Met een uitvaartverzekering ‘spaart’ u voor uw uitvaart, er wordt altijd uitgekeerd. De overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde overlijd tijdens de looptijd. Overlijdt u na de einddatum dan keert de verzekeraar niet uit.

Minimaal verzekerd bedrag

Een ander verschil is de hoogte van het bedrag dat u wilt verzekeren. Bij een uitvaartverzekering kunt u kiezen voor een laag verzekerd bedrag. Wilt u een sobere crematie dan is een uitvaartverzekering voor € 3.000 misschien voldoende. Het minimum verzekerd bedrag voor een overlijdensrisicoverzekering is € 5.000

Vrijgekomen kapitaal

Bij een uitvaartverzekering moet het geld besteed worden aan de uitvaart. In sommige gevallen krijgt u de uitvaart in natura. Bij een overlijdensrisicoverzekering kunnen de nabestaanden zelf beslissen wat zij met het geld doen.

Als de uitkering niet gebruikt wordt voor een doel, zoals de aflossing van een woningschuld, dan wordt de ontvangen uitkering bij de belastingaangifte wel als vermogen gezien (box 3). Hierover moeten de nabestaanden dan vermogensrendementsheffing betalen.

Wanneer een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten in plaats van een uitvaartverzekering kan een goedkoop alternatief zijn. Maar alleen als u zeker weet dat u op latere leeftijd het geld hebt om de uitvaart te betalen.

Wilt u weten hoeveel u betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering? Bereken de premie.