Case Maarten.

Maarten: “Mijn vrouw Suzanne en ik staan op het punt om te gaan scheiden. Het co-ouderschap van ons zoontje Ben (6) willen we goed regelen. Maar ik wil ook op korte termijn naar de financiële kant van de zaak kijken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met mijn pensioen, heeft Suzanne daar recht op?”

“Bijna veertien jaar zijn Suzanne en ik samen geweest, waarvan tien jaar getrouwd. Suzanne heeft nooit gewerkt. Eerst lukte het haar niet om een baan te vinden, later zorgde ze voor Ben. Als consultant heb ik regelmatig in het buitenland gewerkt. Soms was ik maanden achter elkaar weg en dan stond Suzanne er alleen voor. Als je dan een aantrekkelijke buurman hebt, van het type snelle jongen in de vastgoedsector, met een sportwagentje… Een tijd geleden kwam ik er achter dat ze een verhouding hadden. Aanvankelijk was ik nogal van slag. Suzanne trok al snel in bij Ron. Gelukkig zijn ze wel een paar straten verder gaan wonen; hoef ik ze niet steeds te zien. Eerlijk gezegd zie ik nu ook de voordelen in van mijn kersverse vrijgezellenbestaan! We zijn het al eens geworden over het co-ouderschap van ons zoontje. Maar omdat Suzanne en Ron snel willen trouwen, wil zij de scheiding zo snel mogelijk regelen. Zelf vind ik het ook wel fijn om niet te lang te wachten.” 

Betalen of niet?
“Mijn vrouw en ik waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik heb inmiddels een mooi pensioen opgebouwd. We woonden in een koophuis met een overwaarde van € 40.000. Ik weet niet waar ik op dit moment aan toe ben; moet ik partneralimentatie betalen? En wat gebeurt er met mijn pensioen? Na mijn scheiding wil ik het contact met Suzanne beperken tot de overdracht van onze zoon. Ik ben niet van plan pensioen aan haar af te staan, maar ik weet niet of dat haalbaar is. Mijn huis verkoop ik tegen het eerste bod dat me aanstaat. Mijn leven weer op de rails krijgen, ook financieel, dat is mijn doel.”