Is waardeoverdracht altijd verstandig?

Nee, waardeoverdracht is niet altijd verstandig. Of waardeoverdracht verstandig is hangt af van de verschillen tussen het pensioen van uw oude en nieuwe werkgever. Vergelijk de beide pensioenregelingen daarom goed met elkaar. De Pensioenvergelijker is hiervoor een handig hulpmiddel. Voor advies verwijzen wij u graag naar een pensioenadviseur.

Aandachtspunten waardeoverdracht

Kiest u voor waardeoverdracht? Dan wordt het ouderdomspensioen in het pensioen van uw nieuwe werkgever verhoogd. Maar of het pensioen beter is dan van uw oude werkgever? Dat hangt af van meerdere onderdelen en uw persoonlijke voorkeuren. Graag helpen wij u op weg met een aantal aandachtspunten.

Soort pensioenregeling

Vergelijkt u om te beginnen het soort pensioen van uw oude en nieuwe werkgever. Er zijn in basis drie verschillende soorten pensioen. In volgorde van meeste zeker naar meest onzeker zijn dit:

  • Uitkeringsovereenkomst
    U bouwt pensioen op met een vaste gegarandeerde uitkering. Dit kan een middel- of eindloonregeling zijn.
  • Kapitaalovereenkomst
    U bouwt pensioen op die een vast kapitaal garandeert. Op uw pensioendatum wordt pas bekend hoe hoog uw uitkering is.
  • Beschikbare premie (beleggingspensioen)
    U bouwt pensioen op met een beleggingskapitaal. Hoogte van het beleggingskapitaal op de pensioendatum hangt af van de beleggingsresultaten. En ook wordt dan de hoogte van de uitkering pas bepaald. 

Vindt u zekerheid bijvoorbeeld belangrijk? Dan lijkt een waardeoverdracht van een uitkerings- of kapitaalovereenkomst naar een beleggingspensioen niet verstandig.

Partner- en wezenpensioen

Bij overlijden wilt u dat het pensioen voor uw nabestaanden goed is geregeld. Let u bij waardeoverdracht daarom goed op de verschillen tussen het partner- en wezenpensioen.

Bij een kapitaalovereenkomst of beleggingspensioen is het partner- en wezenpensioen op risicobasis meeverzekerd. Dit betekent dat deze wordt beëindigd bij dienstverlating. Soms is er bij een beleggingspensioen nog wel een partnerpensioen meeverzekerd. Alleen betaalt u de premie hiervoor uit uw beleggingskapitaal.

Heeft het pensioen van uw nieuwe werkgever partner- en wezenpensioen? Dan worden deze na waardeoverdracht ook verhoogd.

Indexatie

Is het pensioen bij uw oude en nieuwe werkgever een uitkeringsovereenkomst? Bekijkt u dan of het pensioen meegroeit met prijs- of loonstijgingen. Dit heet indexatie. Vergelijk daarom het indexatiebeleid van het oude en nieuwe pensioen daarom als deze beiden een uitkeringsovereenkomst zijn.

Minder administratie

Verandert u vaak van werkgever? Dan heeft u vaak ook meerdere pensioenen. Na waardeoverdracht vermindert u het aantal pensioenen. Dat scheelt in uw administratie én op uw pensioendatum heeft u met minder pensioenuitvoerders te maken.

Let op! Waardeoverdracht kan ook nadelig voor u zijn. Wij raden u aan om minder administratie niet als belangrijkste motivatie te hebben voor waardeoverdracht.

Overzicht houden over al uw pensioenen? MijnPensioenoverzicht helpt u hierbij.

Beleggingen

Vergelijkt u twee beleggingspensioen met elkaar? Dan lijken deze in veel opzichten op elkaar. Toch zijn ze te vergelijken op het gebied van beleggingsresultaten. Houdt u er rekening mee dat resultaten uit het verleden geen garanties geeft voor de toekomst.

Op onze fondsenpagina ziet u terug hoe uw beleggingsfondsen presteren. Vergelijkt u dit met de beleggingsresultaten van uw oude beleggingspensioen.

Heeft u advies nodig?

Zwitserleven mag geen advies geven bij waardeoverdracht. Voor advies verwijzen wij u graag naar een onafhankelijk pensioenadviseur. Dit kan bijvoorbeeld de pensioenadviseur van uw werkgever zijn.

Liever een pensioenadviseur bij u in de buurt? Vul dan uw postcode in in onze adviseur zoekfunctie