Case Sylvia en Jeff.

Sylvia: “Jeff en ik zijn allebei workaholics, we vinden het zalig om hard en veel te werken. Het werpt zijn vruchten af: Jeff heeft een mooie carrière gemaakt en ik run al jaren een leuke boekwinkel. De wens om nu met pen­sioen te gaan, heeft niets te maken met ons werk.”

Jeff: “Toch is er de laatste twee jaar iets veranderd. In korte tijd is een aantal goede vrienden van ons overleden. Allemaal van dezelfde leeftijd als wij. Sommigen na een slopende ziekte, anderen aan een hartaanval. Hierdoor zijn we geconfronteerd met het feit dat het leven zomaar over kan zijn. Niet iedereen haalt zonder slag of stoot de tachtig. En, hoe leuk we onze banen ook vinden, we willen toch meer stilstaan bij andere zaken.”

Sylvia: “We hebben besloten wat meer rust te pakken en te genieten. Tijdens een vakantie in Toscane liepen we tegen een prachtige villa aan die te koop stond. Vlakbij een rustiek dorpje, met een waanzinnige tuin én een zwembad. We waren op slag verliefd.” jeff: “Eerst zeiden we tegen elkaar: ‘leuk, mooi, maar niet voor ons bestemd. Wat moeten we in Italië, ons leven ligt toch in Nederland?’ Maar we kregen de villa niet meer uit ons hoofd. Bovendien spreekt Toscane ons erg aan. Daar zijn, voelt als thuiskomen.”

Sylvia: “We hebben er lang over gepraat en besloten dat we het huis niet konden laten lopen. De koop was snel rond. Over twee jaar gaan we definitief over, tot die tijd zijn we elke vakantie in de villa. We moeten er nog veel aan verbouwen, maar zelfs dat is rustgevend!”

Jeff: “We zijn 60 als we stoppen met werken. Wat betekent dat voor ons pensioen?