Geld cadeau doen.

Geld cadeau doen.

Natuurlijk is het fijn als u kunt genieten van het leven. Maar als u anderen hetzelfde gunt, is geven aan een goed doel een prima idee.

Schenken
Wat is er leuker dan iemand blij maken met een leuk bedrag, als u het ‘over’ heeft? Buiten aan u partner en u kinderen, kunt u ook een belastingvrij bedrag van € 2.147 (2018) per jaar schenken aan anderen, bijvoorbeeld aan vrienden of bekenden. Dus ook aan het nichtje dat u wilt helpen met haar cursus of de vriendin die haar droomreis naar Nepal wil maken.

Een goed doel
Als u wilt dat een groot deel van je erfenis naar een goed doel gaat, kunt u besluiten om uw kinderen allemaal hun legitieme portie te geven en het geld dat overblijft aan goede doelen na te laten. De legitieme portie is het deel waarop een kind altijd recht heeft; de helft van wat het normaal gesproken zou erven.

Aftrekbaar
Als uw geld aan een goed doel schenkt dat is erkend is als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) dan kun u uw gift aftrekken van de inkomstenbelasting, mits de gift tenminste 1% maar maximaal 10% is van uw drempelinkomen (box 1, 2 en 3 van u en uw partner samen). Populaire goede doelen zijn organisaties die zich inzetten voor (minder bedeelde) kinderen.

Periodieke schenking
Als u niet eenmalig schenkt, maar u via een notariële akte verplicht om (minimaal) vijf jaar lang een (gelijkblijvend) bedrag te schenken, dan kunt u de hele gift aftrekken, ongeacht die drempel van 1%. U kunt dan bijvoorbeeld ook (naast een ANBI doel) een schenking doen aan een vereniging. Zie voor de exacte voorwaarden www.belastingdienst.nl. 

Voor de kids: sparen en schenken

U wilt ze niet verwennen, maar het is best leuk om uw kinderen af en toe wat geld toe te stoppen en voor ze te sparen.

  • Leer kinderen al vroeg de waarde inzien van geld. Geef ze, als ze een jaar of acht zijn, een eigen rekening voor hun zakgeld.
  • Slim: alvast geld sparen voor de studiekosten, dat op een vaste datum wordt uitgekeerd en waar je tussentijds niet bij kan.
  • Als het kan, schenk dan wat geld aan je kroost. Zo kunt u ze financieel steunen én je vermindert de erfbelasting na je overlijden.
  • Dit jaar kunt u per kind € 5.363 (2018) belastingvrij schenken. Tot € 123.248 (2018) betaal je 10% belasting, daarboven 20%.
  • Zijn uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar, dan kun je eenmalig en belastingvrij € 25.731 (2018) schenken. Dit mag onder voorwaarden worden verhoogd naar € 53.602 of € 100.800 (2018) als het wordt besteed aan een studie of een huis.
  • Voor die extra vrijstelling moet u een notariële akte laten maken én je kind moet bij de belastingaangifte verzoeken om toepassing van de verhoogde vrijstelling.
  • Bang dat de kinderen het geld over de balk smijten? U kunt schenken onder bewind; de rekening staat op naam van de ontvanger, maar die kan er niet zelf bij. De bank moet wel willen meewerken; informeer hiernaar.
  • Is uw kind ouder dan 40 jaar, dan kunt u niet meer eenmalig belastingvrij schenken. Heeft hij of zij een partner die jonger is dan 40 jaar, dan kunt u uw kind wel het bedrag schenken. Zie voor de exacte voorwaarden www.belastingdienst.nl.
  • U kunt als gescheiden ouders niet ieder het belastingvrije bedrag schenken.
  • Voor adoptiekinderen en kinderen van uw nieuwe partner uit een eerdere relatie gelden de regels ook. Zelfs voor pleegkinderen, als u ze tot hun 21e jaar minimaal vijf jaar hebt onderhouden. Alleen stiefkinderen uit een vorige relatie kunt u niet belastingvrij schenken.

Hij een beetje meer dan zij
Als u een van uw kinderen meer schenkt dan de anderen, bepaal dan in de akte dat de schenking automatisch deel uitmaakt van de erfenis. U heeft u kind zo een voorschot op de erfenis zonder de anderen tekort te doen. Hou er rekening mee dat u niet zoveel schenkt aan dat ene kind, dat het minimale erfdeel van de anderen in gevaar komt, anders moet het zijn broers en zussen terugbetalen. Het minimale wettelijke erfdeel van kinderen (de legitieme portie) is het deel waarop een kind altijd recht heeft, zelfs als het onterfd is. Het is de helft van wat een kind normaal gesproken zou hebben geërfd.