Tweede huis.

Voor veel mensen is een tweede huis een heerlijk vooruitzicht voor later, als u het rustiger krijgt op uw werk of gaat genieten van je pensioen. De regels rond het kopen van een tweede huis zijn de laatste tijd wel veranderd, en er is een aantal zaken om te checken:

Belegging of eigen stek?
Tot voor kort maakte u bijna gegarandeerd een mooie winst bij de verkoop van een tweede huis, maar dat spreekt niet meer vanzelf. Reken u dus niet op voorhand rijk, maar geniet van uw eigen plek op uw droomlocatie.

Op een goede plek? 
Houd wel in de gaten dat uw aankoop waardevast blijft. De locatie speelt een grote rol; huizen bij een dorp of stad zijn over het algemeen waardevaster dan op het platteland of in een buitenwijk. Heeft u een huis op het oog? Boek dan voor de aankoop een vakantie in de buurt, liefst bij slecht weer. Hoe ziet het er nu uit? Verken de streek en praat met allerlei mensen: buurman, slager en makelaar. Wat zijn de voor- en nadelen?

Casa in het buitenland 
Staat je tweede droomhuis in een ander land? Vertrouw niet blindelings op de makelaar, maar laat je adviseren door een lokale, onafhankelijke specialist. Hij of zij kent de waarde van de huizen in de buurt, plus de bestemmingsplannen, en kan de aankoopprijs, de eigenaar en eventuele schulden op de grond of het pand opvragen bij het kadaster of het onroerendgoedregister. De specialist regelt na aankoop ook de registratie en eventueel een bouwvergunning.

Zelf bouwen 
Als u in Spanje een huis laat bouwen, eis dan een bankgarantie van de bouwer. Komt hij zijn verplichtingen niet na, dan is er een bedrag voor u als koper. Frankrijk kent een afbouwgarantie. Wordt het huis niet afgebouwd, dan krijg u het geld terug, óf geld voor het afbouwen. Aannemers in mediterrane landen gaan vaak anders om met afspraken. Daarom kunt u misschien een Nederlandse opzichter inhuren.

Hypotheek en belasting 
Een tweede huis moet u opgeven in box 3. De hypotheekrente is niet aftrekbaar, maar u kunt de hypotheek wel als schuld aftrekken van je vermogen. Vermogen in box 3 kost 1,2% belasting. Let op: in veel landen is het verplicht om de hypotheekschuld af te lossen voor uw 75e of 80e. Verhuurt u het huis af en toe? De vergoeding opgeven hoeft niet, maar aftrekken mag niet. Makelaarskosten, lokale belastingen en heffingen zijn in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Informeer vooraf.