Overwaarde opsnoepen?

De hypotheek is (bijna) afgelost en het huis is flink meer waard geworden. Dat wordt cashen! Daar zitten wel wat haken en ogen aan…

Een van de voordelen van ouder worden, is dat u meestal de hypotheek van uw eigen huis (bijna) helemaal hebt afgelost en dus ‘vrij’ woont. En die lagere woonlasten bieden natuurlijk ook zicht op eerder stoppen met werken, omdat u gewoonweg minder hoeft uit te geven. Aan de andere kant kunt u ook leuke dingen gaan doen met de (over)waarde van je huis, door hem te verzilveren. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zit wel aan addertje onder het gras, als u een ander huis koopt met een hypotheek, zodat u van de renteaftrek profiteert. 

U denkt misschien: ‘ik verkoop het huis en ga goedkoper wonen, dan steek ik die overwaarde in mijn eigen zak, c.q. mijn pensioen.’ Dit is niet meer mogelijk; u bent verplicht de zogenaamde Eigen Woning Reserve te besteden aan de financiering van uw nieuwe, goedkopere huis. Het enige voordeel is dat u in die woning waarschijnlijk wel goedkoper uit bent, wat de vaste lasten betreft, omdat u zoveel overwaarde van de vorige huis hebt ingebracht bij de aankoop.

Wat ook het overwegen waard is: huren! Dan kun u de overwaarde van uw eigen huis naar hartelust spenderen en hoeft u het geld niet in een nieuwe woning te steken.