Nationale Hypotheek Garantie.

Het valt niet mee om u door het oerwoud van hypotheekjargon, belastingregels en notariële aktes te worstelen als u voor het eerst een huis koopt. De teksten en regels worden steeds ingewikkelder. Wat betekent bijvoorbeeld de afkorting NHG, die regelmatig terugkomt in folders?

De letters NHG staan voor Nationale Hypotheek Garantie. U moet het zien als een verzekering van de overheid bij het afsluiten van een hypotheek. Hieronder een beknopte uitleg:

  • Stel, u kunt door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, een echtscheiding of het overlijden van je partner tijdelijk je hypotheek niet meer betalen; dan krijgt u door de NHG uitstel om je betalingsproblemen op te lossen en een gedwongen verkoop te voorkomen.
  • Als uw woning uiteindelijk toch moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de resterende hypotheekschuld, dan betaalt de overheid die restschuld aan uw hypotheekverstrekker.
  • Omdat de bank minder risico loopt met een NHG, krijgt u een rentevoordeel op uw hypotheek, meestal een korting van rond de 0,5%. Maar die korting varieert per bank en kan oplopen tot 0,8%. Dat lijkt misschien niet veel, maar op een bedrag dat een huis kost, kan het toch aardig oplopen.
  • Om met een NHG te kunnen kopen, mag een nieuwbouwwoning inclusief de bijkomende kosten (zoals notariskosten, afsluitkosten en overdrachtsbelasting) niet meer kosten dan € 245.000.
  • Als u een bestaande woning koopt, stelt de NHG de bijkomende kosten op 3%, dus mag het aankoopbedrag van een bestaande woning niet hoger zijn dan € 231.132.
  • Een NHG is niet gratis. Voor het afsluiten betaalt u eenmalig 1,0% over het hypotheekbedrag. Maar u kunt deze kosten fiscaal aftrekken en door het rentevoordeel heeft u dat bedrag er snel uit.