Hypotheekvormen.

Er zijn allerlei soorten hypotheken en het valt inderdaad niet mee om de juiste te kiezen die het best bij u past. Deze komen het meest voor:

Spaarhypotheek
Hieraan is een levensverzekering gekoppeld met de zelfde looptijd als de hypotheek, en met een verzekerd kapitaal dat gelijk is aan de hypotheeksom. De hypotheek wordt aan het eind van de looptijd afgelost met de uitkering uit de levensverzekering. De premies voor de levensverzekering worden (deels) bepaald door de hoogte van de hypotheekrente. Nadeel is dat u bij een lage rente veel moet inleggen.

Levenhypotheek 
Aan het einde van de looptijd of eerder (bij overlijden) lost u de hypotheek af door middel van een uitkering uit een levensverzekering. Daarvoor wordt gedurende de looptijd premie betaald. U krijgt maximaal fiscaal voordeel, maar de hoogte van de uitkering van de levensverzekering is onzeker.

Hybride hypotheek 
Combinatie van een spaar- en een beleggingshypotheek. U kunt steeds wisselen tussen sparen en beleggen.

Annuïteitenhypotheek
 U heeft de zekerheid dat je altijd hetzelfde bruto bedrag blijft betalen. Het vaste bedrag per maand bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In het begin van de looptijd betaalt u vooral rente. Later lost u meer af en wordt het rentebedrag daardoor lager. Nadeel van deze hypotheekvorm is dat uw hypotheekaftrek voor de belastingen lager wordt, doordat u minder rente betaalt.

Banksparen 
Hierbij spaart u geld voor de aflossing van een hypotheek op een rekening waar u gedurende vijftien of twintig jaar niet mag aankomen. Zo lang dit bedrag op de spaarrekening staat, betaalt u geen inkomstenbelasting over het tegoed. Als het tegoed na een looptijd van vijftien of twintig jaar vrijkomt en u het gebruikt voor aflossing van je hypotheek, dan geldt er een vrijstelling van inkomstenbelasting voor € 36.600 (2015) per persoon bij een looptijd van vijftien jaar en € 161.500 (2015) per persoon bij twintig jaar. Als u het bedrag ergens anders voor gebruikt, moet u alsnog inkomstenbelasting betalen over een deel van de waarde.

Eigen huis als extra pensioen 
Houd er rekening mee dat u op een bepaald moment af gaat lossen op uw hypotheek. Dat is soms tegenstrijdig met de adviezen, omdat u dan de hypotheekrenteaftrek misloopt. Maar een eigen huis kan een last zijn of een grote waarde vertegenwoordigen als u met pensioen gaat. Als u op dat moment niets hebt afgelost op uw hypotheek, zakt uw inkomen plotseling naar (in het beste geval) 70% van uw laatstverdiende loon terwijl uw woonlasten gelijk blijven. Dan kunt u waarschijnlijk niet in uw huis blijven wonen. U kunt die val opvangen als u goed heeft afgelost of zelfs een hypotheekvrij huis hebt. En als u besluit uw huis te verkopen en kleiner te gaan wonen, heeft u een aanvulling op je pensioen. Als u op de pensioen­datum nog hoge lasten hebt, kunt u met uw werkgever overleggen om tijdelijk een hoger pensioen te ontvangen.

Ik vertrek...
U oude dag in het buitenland doorbrengen, daar droomt bijna 40% van de Nederlanders van. En dan het liefst in Spanje, vanwege het klimaat en de hoeveelheid landgenoten. De rest blijft liever in Nederland na het pensioen. Die Spanjaarden zelf, die willen niet het land uit na hun pensioen, net als de Fransen en de Denen (rond de 80% van de bevolking in die landen blijft gewoon thuis). In Groot-Brittannië ligt dat heel anders; maar liefst 57% van de Britten ziet het wel zitten om te verkassen na hun pensioen. Geef ze eens ongelijk, gezien het weer...