Ontslag en de belastingdienst.

Hoe voorkomt u dat die ontslagvergoeding, die u toch kunt beschouwen als een geluk bij een ongeluk, voor een groot deel naar de Belastingdienst gaat?

Als uw ontslagvergoeding betrekkelijk laag is, zeg € 10.000 à € 15.000, dan blijft u waarschijnlijk nog in de belastingschijf van 42%. In dat geval kunt u de vergoeding normaal laten uitbetalen, want wat de belastingen betreft, maakt dat niets uit. Hogere ontslagvergoedingen belast de fiscus met het hoogste tarief van 52%. Het loont de moeite om te kijken naar mogelijkheden die er zijn om de ontslagvergoeding niet in een keer, maar gespreid te ontvangen. Dan hoeft u niet meteen de helft naar de Belastingdienst te brengen. De gespreide uitkeringen kunnen gebruikt worden als een aanvulling op uw reguliere uitkering, maar ook voor de financiering van een eigen bedrijf, zoals bij Chris.

Er zijn drie mogelijkheden om uw ontslagvergoeding fiscaal goed te regelen:

Stamrecht BV
Bij een hoge ontslagvergoeding kan de oprichting van een speciale BV, een Stamrecht BV, een uitkomst zijn, omdat u dan geen vermogensrendementbelasting over het geld hoeft te betalen. Maar de bijkomende kosten zijn ook hoog (oprichting BV, KvK, een accountant, enzovoort). Door die hoge kosten moet u pas een Stamrecht BV overwegen bij een ontslagvergoeding vanaf circa € 150.000. Zo’n BV geeft wel veel vrijheid; het geld blijft in eigen beheer, dus je kunt het bedrag tegen rente op de rekening laten staan of beleggen. Een Stamrecht BV is ook flexibel; u kunt zelf bepalen hoe u uw kapitaal uitkeert. Over de uitkeringen betaalt u natuurlijk wel belasting.

Banksparen of lijfrenteverzekering
Vanaf 2010 kan een gouden handdruk ook in een lijfrente worden omgezet, of op een bankspaarrekening worden gestort. Zie hiervoor de informatie over pensioenpotjes.