Zwitserleven voor derde jaar op rij meest duurzame verzekeraar.

Zwitserleven is de meest duurzame verzekeraar van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft gedaan voor haar jaarlijkse Benchmark Verantwoord Beleggen door Verzekeraars in Nederland. Zwitserleven heeft hoger gescoord dan vorig jaar. Vandaag nam Seada van den Herik het eerste onderzoekrapport in ontvangst  uit handen van Giuseppe van der Helm (executive director van VDBO).
“Dat een goed rendement en verantwoord beleggen een match zijn, bewijst Zwitserleven voor het derde jaar op rij,” vertelt Seada van den Herik, directievoorzitter Zwitserleven na ontvangst van het eerste exemplaar. “Dat wordt gewaardeerd door onze klanten, die steeds vaker voor Zwitserleven kiezen vanwege het verantwoorde beleggingsbeleid. Het is goed om te zien dat onze blijvende en steeds verder gaande inzet op het gebied van duurzaamheid wordt beloond door VBDO.”

Vooruitgang door aan zet te blijven

Aan de top komen is één, aan de top blijven is twee. En dat vraagt continu om meer inspanningen van onze organisatie. Het afgelopen jaar is een aantal concrete stappen gezet door Zwitserleven, waardoor Zwitserleven nu hoger scoort dan voorgaande jaren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Rondetafelbijeenkomst met andere verzekeraars op het gebied van duurzaam beleggen en duurzaam verzekeren (engagement) in verzekeringssector door VBDO en Zwitserleven
  • Deelname van Zwitserleven aan ‘Community of Practice’ over Biodiversiteit (mooie wereld) en Circulaire Economie met MVO Nederland;
  • Thema financiële zelfredzaamheid: Qredits (helpen van startende ondernemers in Nederland). 

Een stevige basis

We bouwen voor ons beleggingsbeleid voort op de sterke fundamenten van ACTIAM (voorheen SNS Asset Management). ACTIAM heeft Environmental, Social & Governance (duurzaamheid) in al haar zelf beheerde ‘asset classes’ opgenomen. Zwitserleven maakt gebruik van deze beleggingen: aandelen in Europa, Noord-Amerika en Azië gaan bijvoorbeeld via de ACTIAM Responsible Index fondsen. Die beleggen volgens de fundamentele beleggingsprincipes van ACTIAM en gaan het gesprek aan met bedrijven die niet voldoen of achter blijven (engagement). Verder vormen ‘Green Bonds’ (leningen die worden ingezet om bijvoorbeeld in duurzame energie te investeren) een onderdeel van de obligatiemandaten. Ook op het gebied van Impact Investing maakt Zwitserleven gebruik van ACTIAM.
Jacob de Wit, directievoorzitter van ACTIAM: “We zijn heel blij dat Zwitserleven voor het derde jaar op rij deze lijst aanvoert. Verantwoord beleggen zit in ons DNA. Dat onze inzet en samenwerking met de merken beloond wordt met dit resultaat, is iets waar we trots op zijn.”

Over het onderzoek

De VBDO onderzocht dit jaar voor de zesde keer het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Aan het onderzoek deden 29 verzekeraars mee. Lees het persbericht van VBDO en het volledige onderzoeksrapport (Nederlandstalige samenvatting vanaf pagina 10) op de website van VBDO.