Kantoor Zwitserleven als eerste met drie BREEAM duurzaamheidcertificaten in Amstelveen.

Het kantoor van Zwitserleven in Amstelveen is gecertificeerd met drie BREEAM-NL In-Use certificaten. Met 3 sterren (Very Good) voor asset, 3 sterren voor beheer en 2 sterren (Good)  voor gebruik, bereikt dit kantoor als eerste gebouw in Amstelveen alle drie BREEAM certificaten.

De belangrijkste bewoner van het pand, Zwitserleven, is een dochter van VIVAT Verzekeringen. Verduurzaming is bij Zwitserleven al jaren een belangrijk speerpunt. Een belangrijk onderdeel van de verduurzaming is het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van hun gebouwen. ‘We zijn een maatschappelijke organisatie en om echt maatschappelijk verantwoord bezig te kunnen zijn, is het verduurzamen van onze gebouwen een belangrijke en logische stap’, aldus Marcel van de Lustgraaf, directeur facilitair bedrijf en ITC .

BREEAM als trigger voor verdere verduurzaming

De organisatie heeft er voor gekozen om het kantoor in Amstelveen te laten verduurzamen volgens de BREEAM methodiek. Hiervoor heeft zij nauw samengewerkt met Corporate Facility Partners (CFP).‘Door gebruik te maken van de BREEAM-NL In- Use methodiek worden de integrale duurzame prestaties zichtbaar en worden verbetermogelijkheden inzichtelijk waarmee de duurzame prestaties voor de komende jaren verder kunnen worden uitgebouwd’ vertelt Gerrit Jan Vaatstra, consultant en BREEAM expert bij CFP.

Het behalen van het BREEAM In-Use certificaat voor zowel asset, beheer en gebruik heeft geleid tot het eerste gebouw wat deze drie certificaten in Amstelveen heeft bereikt. Daarnaast gelden de drie sterren voor Asset momenteel als hoogste BREEAM In-Use score voor een kantoorgebouw in Amstelveen . Van de Lustgraaf  vertelt: ‘We zijn enorm trots op het behalen van dit certificaat op alle drie de onderdelen van BREEAM In- Use. Met de ervaring die we hiermee hebben opgedaan kunnen we ook grote stappen zetten tot verduurzaming van de andere VIVAT-kantoren’.

Duurzaam kantoor VIVAT Burgemeester Rijnderslaan

Bij de ontwikkeling van het gebouw in 1996 heeft duurzaamheid direct een belangrijke rol gespeeld. Dit is terug te vinden in toepassingen zoals een warmte-koude-opslag en een klimaatgevel. Ook in het beheer en het gebruik vertaald de aandacht voor milieu- en energiezorg zich in een positieve bijdrage aan de duurzaamheid van het gebouw. Het gebouw scoort voornamelijk goed binnen de categorieën Transport, Energie, Afval en Vervuiling. Het beheer en gebruik van het gebouw scoort voornamelijk goed binnen de categorieën Management, Energie, Transport, Afval en Landgebruik & Ecologie.

BREEAM en duurzaamheid

De gebouwde omgeving is de grootste oorzaak van onze CO2-uitstoot. De grootste kansen voor verduurzaming doen zich dan ook voor binnen de bestaande bouw. Echter op dit moment bestaat de bestaande bouw grotendeels uit niet-duurzame gebouwen. BREEAM-NL In-Use is een monitoringsinstrument waarmee de duurzaamheidprestatie van bestaande gebouwen wordt beoordeeld.  Het instrument geeft een goed inzicht in hoe bestaande gebouwen te verduurzamen zijn en draagt bij aan het aanpakken van de duurzaamheidsprestaties van de bestaande bouw.

Seada van den Herik (directeur Zwitserleven) ontvangt het BREEAM certificaat uit handen van Bram Adema (directeur CFP)