Woestijn van rendementen.

Privé word ik soms aangesproken op mijn werkzaamheden. Een van de onderwerpen die vaak naar voren komt is de schandalig lage spaarrente. Ik leg dan geduldig uit waardoor dat komt. Ik vertel ze er ook bij dat de spaarrente nog wel verder zal dalen. Dat is ook niet zo’n hele moeilijke voorspelling. In Nederland is de spaarrente nog relatief hoog. Deze week verlaagde het Belgische BNP Paribas Fortis de rente op spaarbank boekjes naar slechts 0,11%. Ik vraag aan die zelfde mensen dan ook altijd wat ze gaan doen op het moment dat de spaarrente negatief wordt. De antwoorden die ik krijg, zijn hypotheek aflossen of niets. Beide antwoorden impliceren dat het ECB beleid niet werkt. De bedoeling van de renteverlaging is dat consumenten meer geld zouden gaan uitgeven.

De verzekeraar Munich Re ziet dit beleggingsprobleem ook en heeft een opmerkelijke oplossing. Zij halen daadwerkelijk het geld van de bank en stoppen het in een kluis. In totaal voor een bedrag tussen de 10 en de 100 miljoen euro in diverse valuta. Ook kopen ze goud. Een typisch geval van een keuze tussen rendement en risico. Het negatieve rendement is dan misschien wel beter, maar het risico is een stuk hoger. En dan praten we hier niet over het standaard beleggingsrisico maar over andere risico’s waar beleggers normaal gesproken niet mee te maken hebben. Diefstal bijvoorbeeld. Maar ook hier geen investeringen.

Iemand rekende me laatst voor dat je in een standaardkluis 8,5 miljoen euro aan grote coupures kwijt kan. Zo’n bankkluis kost een kleine 100 euro per jaar. Die kosten zijn een stuk lager dan de negatieve rente die je op korte staatsobligaties moet betalen. Alleen krijg je ook hier een stevig veiligheidsrisico er voor terug. Het lijkt mij als belegger een slechte pay-off.

Niets lijkt enig normaal rendement te geven. Hoe te overleven in deze woestijn van rendementen? Op zoek naar het laatste drupje rendement zie ik dat steeds meer mensen interesse in aandelen en onroerend goed krijgen, zowel direct (de panden) als indirect (de beleggingsfondsen). Op Europese aandelen krijgt u nu 4% dividend en op Europese onroerend goed aandelen gemiddeld 4,75%. Dat klinkt als het laatste drupje rendement waar dorstige beleggers om verlegen zitten. Ik wijs deze beleggers dan wel graag op het voorbeeld van de belegger die afgelopen zomer ING aandelen kocht voor het mooie dividendrendement. Dat was toen bij een koers van 16 euro, 4,5%. Deze belegger stond lelijk op zijn neus te kijken, toen het aandeel in de banken-angst van januari net boven de 9 euro stond. Het dividendrendement was toen wel een stuk hoger. Al die koersfluctuaties krijgt u er gratis bij en het is goed van te voren te beseffen of u daar wel tegen kunt.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.