Winsten, eindelijk.

We staan aan de vooravond van het cijfer seizoen. De voortekenen voor Europa zijn goed. Diverse factoren dragen daar aan bij. Als eerste is er de Amerikaanse dollar. Hoewel het effect nu nog erg bescheiden is. Het echte positieve effect zal pas in de rest van 2017 komen, als de dollar tenminste blijft waar die nu is. Een andere factor is de hogere olieprijs. Dat is per saldo goed voor de winstontwikkeling. De gemiddelde olieprijs is in het vierde kwartaal gestegen naar U$ 51 per vat. Een jaar eerder lag dat nog op U$ 44. Het regent dan ook analisten upgrades voor Shell. Je verwacht het niet, he. In de praktijk blijkt dat de winstverwachtingen van analisten ongeveer twee maanden achterlopen op de olieprijs.

Daarnaast worden we overspoeld met goed economisch nieuws, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. De zogenaamde surprise indicator staat bijna op het hoogste punt van de afgelopen vijf jaar. Ook de Europese inkopers voorspellen een economische groei die we al lang niet meer hebben gezien. Persoonlijk maak ik me wel wat zorgen over al dat roze-brillen nieuws. Veel beter dan dit kan het bijna niet worden.

En dan is er ook nog een klein beetje extra inflatie, dat is altijd goed voor het bedrijfsleven. Zeker als de looninflatie deze ontwikkeling nog niet volgt. In de USA zien we overigens het tegenovergestelde beeld. Daar gaven de arbeidsmarkt cijfers van vorige week een loongroei van maar liefst 2,9% aan. Fijn voor de gemiddelde Amerikaan, maar niet goed voor het bedrijfsleven.

Zelfs qua Europese economische hervormingen las ik deze week een piepklein, maar opmerkelijk positief feitje. Na jaren van onderhandelen met de vakbonden, gaat de Franse Galaries Lafayette nu ook op zondag open. Toch bijzonder dat zo’n toeristentrekker niet op zondag open was. Maar nu dus wel en het levert naar verwachting 1000 nieuwe banen op en 5 tot 10% omzetgroei.

Als laatste is er de gestegen rente. Dat is goed voor de bankenwinsten. Of zoals een banken CFO recent tegen mij zei: het geeft eindelijk wat ademruimte. Gezien de enorme performance zit er al veel positieve verwachting in de koersen. De STOXX bankenindex is afgelopen halfjaar met maar liefst 38% gestegen, terwijl de hele index nog geen 10% omhoog ging. Ik hoop niet dat de beleggers in banken te hoge verwachtingen hebben, dat leidt maar tot teleurstelling.

Maar hoe dan ook, de vierde kwartaalresultaten zullen opmaat zijn voor een goed winstjaar. Je ziet dat de winsttaxaties in een rap tempo verhoogd, zelfs als dat zoals bij Shell met enige vertraging gaat. En dat was hard nodig ook. De afgelopen 6 jaar waren dramatisch. Uw aandelenrendement kwam alleen maar door dividend en hogere waarderingen. Tijd dat er een beetje fundament onder die koersstijging komt.