Wat zeggen de experts over 2016.

Iedere maand vraag ik in de ACTIAM enquête een paar honderd experts wat de beurs gaat doen en wat de beste en de slechtste aandelen gaan worden. En eenmaal per vraag ik ze ook nog eens naar de beste en de slechtste aandelen voor het komende jaar en wat de AEX zal gaan doen.

Vorig jaar dachten de beursexperts dat de AEX naar de 438 punten zou gaan. Dat was bijna spot on, met een jaarsluiting van 442. Vorig jaar zat men ook al zo goed, maar het jaar had ook geen week langer moeten duren anders hadden ze er flink naast gezeten. Dat geeft gelijk de moeilijkheid van zo’n punt schatting aan. Voor het komende jaar gaat men van een index stand van 461 punten. Vanaf oudejaarsdag is dat een bescheiden stijging van iets meer dan 4%. Maar na de 7% daling, moeten de koersen nu dus maar liefst 11% stijgen. Tel daarbij een dividendrendement 3% op en vanaf nu moet het een mooi jaar gaan worden. Aldus deze experts tenminste.

De aandelenkeuzes voor 2015 waren redelijk goed, maar vooral bij de keuzes voor de slechtste aandelen. Dat lijstje bestond uit OCI, Boskalis, Altice en Gemalto. Gemiddeld gingen deze aandelen met maar liefst 13,3% omlaag. Een goede keuze dus. Helaas bleven verwachte toppers, ING, Randstad, TNT, Shell en DSM juist wat achter bij de AEX. Deze aandelen gingen met 1,7% omhoog. De beste expert had TNT long gekozen en Delta Lloyd short, goed voor een rendement van +109%.

Voor 2016 zijn de experts er heilig van overtuigd dat Arcelor Mittal het aandeel van het jaar gaat worden. Maar voordat u gelijk deze aandelen gaat kopen, bedenk dat Mittal al sinds 2011 in de top van populaire aandelen staat. Dat heeft het aandeel niet veel goeds gebracht. In ieder van de afgelopen 5 jaren is Mittal bij de AEX achtergebleven, jaar na jaar. In totaal goed voor een underperformance van bijna 90% (!). Maar in 2016 gaat het herstel nu echt komen, zo denkt men. Dat zal vooral in de rest van het jaar moeten komen, want in de eerste week verloor het aandeel al ruim 13%. ING is ook zo’n eeuwige topper, maar die staat er toch dit jaar niet bij. En ook Shell stond al 5 keer eerder bij de toppers en dat geldt ook voor 2016.

De top 4 voor 2016 is uiteindelijk geworden:
1. Arcelor Mittal
2. Shell
3. Delta Lloyd
4. Philips

De floplijst ziet er als volgt uit:
1. Altice
2. Randstad
3. Gemalto
4. Unibail

De experts zullen hun keuzes op de voet volgen, want voor de winnaar geldt de eeuwige roem. Hij mag op de beursgong slaan en krijgt een miljoen dollar, Zimbabwaanse dollars dat wel.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.