Wat denken 127 experts van 2018?

Ieder jaar is de ACTIAM enquête onder beursexperts weer een van jaarlijkse tradities waar ik van kan genieten. Tussen de oliebollen en de nieuwjaarsduik in, mag ik de stortvloed aan data verwerken. Het is interessant om te zien wat zo'n grote groep (dit jaar deden maar liefst 127 professionals aan de enquête mee) van het komende aandelenjaar denkt. De conclusie is duidelijk, men heeft hele bescheiden verwachtingen voor 2018. Gemiddeld verwacht men slechts een 2,5% stijging voor de AEX index. Ik stel deze vraag al sinds 1994 en meestal ligt dit percentage tussen de 8 en de 10%. De voornaamste reden achter van deze terughoudendheid is de onzekerheid over het monetaire beleid. De waarderingen, vooral in de US, zijn flink omhoog getrokken door het ruime monetaire beleid van de centrale banken. Een ander veel genoemd risico zijn de aanstaande Italiaanse verkiezingen en de revolte onder Oost-Europese landen, die voor een mogelijke scheuring in de Europese Unie zou kunnen zorgen. Mocht u van deze voorspellingen nu hard schrikken en uw aandelen willen verkopen, even een woord van waarschuwing. Voor 2017 waren de experts ook erg bescheiden in hun verwachtingen. Men verwachtte een AEX-stijging van slechts 1,3% uit. Dat werd uiteindelijk 12,7%. En daar kreeg u nog eens 3,8% aan dividend bovenop. Opvallend is dat de verwachte rendementen van de afgelopen jaren een stuk lager zijn dan die in de eerste jaren van de enquête.

Ook vraag ik de experts naar hun favoriete en minst favoriete AEX aandeel. Vorig jaar waren hun keuzes prima. DSM was het beste aandeel binnen de AEX met een koerswinst van 40% en stond bij de verwachte toppers. Altice was het slechtste aandeel en stond bij de verwachte verliezers. De koers van het aandeel ging met maar liefst 54% naar beneden. Lijst lijstje meest favoriete aandelen ging in 2017 met 7% omhoog en de minst favorieten daalden gemiddeld met 1%. Voor het komende jaar zijn de experts erg enthousiast over AEGON en Galapagos. ING en Shell vervolmaken de lijst. Nu zijn ING en Shell ieder jaar wel terug te vinden op de favorieten lijst. Een beetje Queen's Bohemian Raphsody van de beleggers top 2000, om in de oud - en nieuw tradities te blijven. Van Arcelor Mittal kunt u volgens de experts maar beter afblijven. Dat dacht men overigens vorig jaar ook en toen ging het aandeel toch bijna 29% omhoog. Andere aandelen waar de profs niet zo enthousiast over zijn zijn Unibail-Rodamco, AKZO-Nobel en Vopak.

Deze enquête geeft een goed beeld van wat de experts denken. Maar zoals u heeft gezien, zitten ze niet altijd even goed met hun voorspellingen. U zult altijd zelf moeten blijven nadenken. Een oude tegeltjeswijsheid luidt; nadenken is te belangrijk om aan anderen over te laten. En dat geldt zeker voor beleggingen.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.