Wat als Le Pen toch wint?

Vorig jaar schreef ik de column Wat als Trump toch president wordt?. Deze verkiezingen en het Brexit-referendum hebben geleerd dat het uitermate risicovol is om over de uitkomst van verkiezingen te speculeren. Want als men de uitslag al goed had voorspeld, dan hadden de meeste mensen de beursreactie die volgde niet verwacht. Overigens zou Trumponomics in theorie nog een positieve impact kunnen hebben. Brexit kent alleen maar verliezers als het over twee jaar wordt doorgevoerd.

Nu staan we weer op de drempel van zo’n binaire uitkomst, de Franse presidentsverkiezingen. De Franse obligatiemarkt is al een tijdje nerveus. Het lijkt erop dat de volgende bewoners van het Élysée meneer en mevrouw Macron gaan worden. Maar, zoals gezegd, voorzichtigheid is geboden na de ervaringen van 2016. Want ook mevrouw Le Pen maakt serieus kans. Dat zou dramatisch zijn voor Frankrijk en de rest van Europa. Maar ook de snelle opkomst van Mélechon de laatste dagen baart zorgen. Hij heeft een programma van gratis bier, erger dan Le Pen zelfs. Nog meer vakantie, verlaging van pensioenleeftijd (naar 62) en verhoging van het minimumloon. Wie al dat gratis bier mag betalen weet Mélechon ook al. De ECB moet gewoon alle Franse staatschuld opkopen. Ergo, u en ik mogen dit feestje betalen. Dit betekent per definitie het einde van de euro. En in dat geval is dat misschien maar het beste ook. Hoe groot en hoe dramatisch de schade ook zal zijn. Want een ding is zeker. Het opheffen van de euro zal ernstige schade aan de hele Euro-economie brengen.

Maar oké, wat als Macron wint, hij heeft immers nog steeds de beste papieren om te winnen. Als dit gebeurt, zal de risicopremie op Franse obligaties weer normaliseren, maar tegelijkertijd zal de rente in de hele eurozone gaan stijgen. Immers, nu wordt de rente nog gedrukt door het opkopen van obligaties door de ECB. Als deze politieke onzekerheid voorbij is, hoeft meneer Draghi zijn kaarten niet meer voor zijn borst te houden. En of hij dat nou daadwerkelijk zal zeggen of niet. De markt zal er wel vanuit gaan. En terecht, waarom zou je de economie nog stimuleren als de vooruitzichten zo goed zijn als nu? Een overwinning van Macron, hoe goed voor de economie ook, kan dan nog een vervelend bij-effect krijgen op de waardering van aandelen. De lage rente is immers de belangrijkste drijfveer achter de hoge waarderingen van aandelen.

Opvallend is dat de recente opkomst van Mélechon door obligatiebeleggers snel wordt ingeprijst. De laatste dagen is de risicopremie op Franse obligaties flink gestegen. Aandelenbeleggers zijn daarentegen de afgelopen weken steeds positiever voor Europese aandelen geworden. Hoe het ook afloopt, ik wil u graag de tegeltjeswijsheid van speculant Jesse Livermore meegeven: “The obvious rarely happens, the unexpected constantly occurs”.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.