Vooruitblik cijferseizoen Q2 2105.

We staan op de drempel van het winstcijferseizoen. Deze week komen 50 van de S&P 500 bedrijven en 25 van Europese STOXX 600 met hun tweede kwartaalcijfers. Opvallend dat Europa altijd zoveel later is, terwijl het toch grotendeels dezelfde soort bedrijven zijn. In deze vakantie periode moet ik dan altijd denken aan een analist denken waarvan ik hoorde dat hij op een Italiaanse camping met een slechte internet verbinding in zijn tent de binnengekomen cijfers moest analyseren en zijn oordeel weer zo snel mogelijk aan de klanten moest terugmelden. Ja, het leven van een analist gaat ook niet altijd over rozen. Maar wat mag u verwachten van dit seizoen? De start in Nederland met ASML was erg mooi. Nu is ASML een bijna onvergelijkbaar bedrijf. Logisch als je bijna monopolist bent. Persoonlijk verwacht ik mooie winsten. De consensus voor de Europese bedrijven is een winstgroei van 6%. De jaar op jaar vergelijking is nog makkelijk. Vorig jaar was de dollar nog erg laag. Dus alle winst die in de Verenigde Staten wordt gemaakt is vertaald in euro’s nu een stuk hoger. Ook de olieprijs zit mee. Die begon net als de US dollar ook pas in het derde kwartaal te dalen, dus ook daar is de jaar op jaar vergelijking makkelijk. Bedrijven als AKZO Nobel zullen daar bijvoorbeeld van profiteren. Shell natuurlijk niet. En de Europese economie lijkt toch voorzichtigjes wat aan te trekken. In de eerste fase van een economische groei is de winststijging het sterkst. Dat komt omdat bedrijven aan toegenomen vraag kunnen voldoen met de bestaande machines. Daardoor hoeven ze nog niet te investeren. Ook werknemers staan in deze fase nog niet aan de poort met hoge looneisen.

Nou is het de vraag af de beurs hier positief op zal reageren. Immers de geschetste factoren zijn algemeen bekend. De beurs is de afgelopen jaren vooral gestegen door een hogere waardering. En die werd veroorzaakt door de lagere rente. Het is beter als de koersen stijgen door een stijging van de onderliggende winsten. Waarderingen komen en gaan, maar hogere winsten blijven staan. In Europa hebben we 4 jaar lang geen winst upgrades gezien. Na het eerste kwartaal zat de schwung er eindelijk een beetje in. Maar in de afgelopen 6 weken werden er opeens weer meer dalingen van winstverwachtingen geregistreerd. Dit kwam door bedrijven met veel Aziatische exposure, waar de economische groeiverwachtingen flink zijn ingedeukt. Bedrijven die vooral op Europa zijn gericht lieten nog wel winst upgrades zien. Ik blijf optimisch over de winsten, maar we zullen het zien. Maar als u al die cijfers en analyses de komende maand ziet binnen komen, denkt u dan ook een beetje aan die analist die voor zijn tentje daarop heeft zitten ploeteren? 

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.