Veilige vijf zijn favoriet.

2015 was duidelijk het jaar waarin beleggers op zoek waren naar zogenaamde bond-proxies. Bond proxies zijn aandelen van bedrijven die weinig winstrisico hebben en dus een beetje op obligaties lijken. U moet dan denken aan Heineken, Unilever, Wolters Kluwer, Ahold en Reed Elsevier. Deze veilige vijf hebben dit jaar al gemiddeld 26% koersstijging laten zien. De bescheiden 4% van de AEX index steekt hierbij uitermate mager af.

De waardering van deze laagrisico groei-aandelen is vooral gestimuleerd door de lage rendementen in andere beleggingscategorieën. Als je nog maar een half procentje met staatsobligaties verdient, worden sommige beleggers bijna gedwongen om naar aandelen over te stappen. En dan stappen ze eerst in deze veilige aandelen. En meer vraag betekent een hogere waardering. Ik moet daarbij ook gelijk aantekenen dat de onderliggende winstontwikkeling ook goed was. Gemiddeld gingen de winsten van deze veilige vijf met 15% omhoog. Bij de overige AEX bedrijven steeg de winst nauwelijks. Gezien het karakter van deze veilige bedrijven zal deze bovenmatige winstgroei niet zo mooi blijven. Een belangrijke stimulans was de 12% sterkere dollar. Ik vraag me af of deze motor in 2016 ook zo zal bijdragen.

Om Heineken als voorbeeld te nemen. Daar heeft u dit jaar 40% verdiend. 3% kwam door het uitbetaalde dividend. Dan blijft er 37% koerswinst over. 15% kwam door de stijging in de verwachte winsten en dus werd de resterende 22% veroorzaakt door hogere waarderingen. Begin 2015 had Heineken een koers/winst verhouding van 17, vandaag is dat 21. Een hogere waardering is leuk, maar het is nep koerswinst. Waarderingen zijn als eb en vloed. Het komt en gaat. Alleen als de winst gaat nog harder groeien dan nu al verwacht is deze een hogere waardering gerechtvaardigd. Of u levert deze koerswinst weer in omdat deze hogere waardering achteraf onterecht bleek.

Misschien een reden om deze veilige aandelen gelijk te verkopen. Maar een klein woord van waarschuwing. Een dergelijke periode hebben we eens eerder gezien. Begin jaren zeventig waren er de zogenaamde nifty-fifty aandelen. Dat waren de 50 beste groei-aandelen die je altijd moest kopen, wat de waardering ook was. De koersen jaren en jaren veel harder dan de onderliggende winsten. De waardering bleef maar oplopen. Bekende voorbeelden waren Coca Cola en IBM. De nasleep was pijnlijk. Coca Cola liet inderdaad de prachtige winstgroei zien zoals analisten hadden verwacht. Maar doordat de overwaardering weer uit de koers liep bleef de koers van CocaCola maar liefst twee decennia achter bij de rest van de beurs. Pas toen was alle lucht uit de koers. Op dit soort overmatige waarderingen zitten de genoemde veilige vijf nog lang niet. Maar het is een wijze les. Een aantal beleggers heeft daar lang geleden duur lesgeld voor betaald. En u kunt gratis van deze beleggingslessen profiteren. U boft maar.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.