Valutaire tegenwind

Valutaire tegenwind is een van de minder geslaagde uitvindingen van Philips. Bij ieder teleurstellend winstbericht werd al gauw de term valutaire tegenwind uit de kast getrokken. Oftewel wij deden het wel goed, maar ja die dollar, he. Gelukkig is het huidige Philips een andere Philips dan die van vroeger, maar toch was de valuta een flinke negatieve factor in het kwartaalresultaat. Dat gaan we bij meer bedrijven zien. De Amerikaanse dollar was in het vierde kwartaal gemiddeld eur 1,18. Dat was een jaar eerder nog eur 1,08. Iedere dollar die er in de US wordt verdiend is nu dus 8% minder waard. Dat effect gaat in het eerste kwartaal nog erger worden. Bij de huidige dollar is het negatieve effect over het eerste kwartaal zelfs 14%. Dat gaat bij een aantal bedrijven flink pijn doen.

Maar waarom daalt die dollar zo zwak? Daar is veel discussie over. Op basis van het renteverschil zou de dollar een stuk hoger moeten staan. Maar er is niet zoveel vertrouwen meer. Op zich logisch gezien de fiscale situatie in de US. Als je in hoogtij dagen al een overheidstekort van 3,5% hebt én dan ook nog eens de belastingen gaat verlagen én voor U$ 1500 miljard aan infrastructuur wil uitgeven, wordt de US heel wat minder kredietwaardig. Of zoals ik een econoom laatst hoorde zeggen, een Trump dollar is minder waard dan een Obama dollar. Tja, wat verwacht je als de "King of Debt" president wordt.

Maar niet alleen de dollar is zwak ook de euro is sterk. Want niet alleen stijgt onze munt ten opzichte van de dollar, maar bijvoorbeeld ook tegenover de Japanse yen. Dat is een van de weinige pluspunten van Draghi's ruime beleid. Zonder dat was de euro nog sterker geweest.

Nederlandse bedrijven hebben relatief veel last van die sterke euro. Volgens de natte duim analyse gaan de winsten van de AEX bedrijven bij een dollardaling van 10% met ongeveer 4% naar beneden. Het is een grove benadering, want er zijn veel verstorende factoren om het precies uit te rekenen zoals als het afdekken van valuta, exposure naar gelinkte valuta zoals de Singapore of de Canadese dollar, schulden in vreemde valuta, etcetera. De meest logische slachtoffers zijn AEGON, Shell, RELX, Wolters Kluwer, Ahold Delhaize, Vopak, SBMO, Boskalis en Unilever.

Toch gaat het uitstekend met de onderliggende winstgevendheid. De verwachte winsten in Nederland en Europa worden nog steeds naar boven bijgesteld. Dat lijkt vreemd. Normaal gesproken is er een sterke correlatie tussen de dollar en de winsten. De verklaring is natuurlijk de prachtige economische groei van dit moment. Hoe meer economische groei hoe meer winst. Bij de huidige economie economische groei moet dat dubbelcijferige winstgroei opleveren. En zo gaat het voortvarend met de Nederlandse bedrijven ondanks de flinke valutaire tegenwind.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.