US een emerging market?

Op 6 april kondigde de US majeure sancties aan tegen 7 Russische oligarchen, vanwege het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen en ingrijpen in Oekraïne en Syrië. Door het aanpakken van deze Russen is er op de Russische beurs flinke paniek uitgebroken. De Russische RTS index is sindsdien met 10% gekelderd. En dat in tijden dat de olieprijs zo hard stijgt. Normaal gesproken is er een grote positieve correlatie tussen de olieprijs en de Russische beurs. Ook de rente steeg en dus daalden Russische obligaties in waarde. Dat was een flinke tik in het gezicht van menig emerging debt belegger. Er zat veel toerist money in deze beleggingscategorie. Zo worden door professionele partijen beleggers genoemd die er eigenlijk niet zoveel verstand van hebben. Ze worden aangetrokken door de mooie rendementen, maar zijn bij de eerste tegenvallers ook zo weer verdwenen. Het zal u niet verbazen dat dit soort beleggers meestal niet zoveel rendement maakt. Zo ook in deze Russische obligaties. Naast het verlies op de koersen in Russische aandelen en obligaties verliest een belegger nog extra door de daling van de Russische roebel. Dat is typisch het beeld van de emerging market debt. Rentestijgingen en devaluatie van de munt gaan hand in hand, beide als uitingen van angst en crisis.

In een ontwikkeld land is het meestal een tegenovergesteld beeld. Daar gaat een stijgende rente gepaard met een stijgende munt. Immers hoe hoger de rente hoe meer kapitaal naar dat land vloeit. En dat betekent vraag naar de achterliggende munt. In de US is sinds Trump's verkiezing wat vreemds aan de hand. Sinds 8 november 2016 is deze correlatie weg. Ondanks het enorm gestegen rente verschil tussen de US en Europa, lijkt de greenback alleen maar verder te verzwakken. Op 5 jarige treasuries krijgt u nu 2,75% meer dan op vergelijkbare Duitse bunds. Voor Trump's verkiezing was dat verschil nog 1,7%.

Het lijkt wel of obligatie beleggers de Amerikaanse treasuries sindsdien onder emerging market debt hebben gecategoriseerd. Helemaal onlogisch is dat niet. Omdat 75% van de extra schuld niet productief wordt ingezet, heeft deze belasting verlaging op termijn een negatieve multiplier. Dat betekent dat het niet voor meer economische groei zorgt, maar juist voor minder. De vooruitzichten voor de Amerikaanse staatschuld en overheidstekort waren al slecht door Trump's belastingplan. Maar de afgelopen weken heeft het CBO (Congressional Budget Office) gewaarschuwd dat het alleen maar erger wordt.

Op lange termijn moeten Amerikanen zich zorgen maken dat ze geen schuld hulp plan voor zichzelf moeten maken. Maar op korte termijn zijn er zoveel speculanten die gokken op een verdere daling dat een stijging van de dollar meer kans maakt. Maar als dat technische herstel komt, geniet ervan maar blijf niet te lang zitten. Als toerist money dus eigenlijk, maar dan aan de winstgevende kant.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.