Tips van hedge­fondsmanager Ray Dalio

De invloedrijke hedgefondsmanager Ray Dalio gaf onlangs op de website van Business Insider wat beleggingstips. Nu heb ik wat moeite met het geven en ontvangen van tips. Tips zijn voor de bediening. Maar in dit geval maak ik graag een uitzondering, want Dalio heeft met beleggen $18 mrd verdiend. Hij is dan ook de meester onder de hedgefondsmanagers, hoewel ook hij weleens fout zit.

Begin van het jaar baarde hij nogal wat opzien door voor $22 mrd short te gaan in de grote Europese bedrijven. Hij heeft nooit gezegd waarom. Maar hij heeft wel gelijk gekregen. De Stoxx 50 bedrijven zijn sindsdien met maar liefst 15% achtergebleven bij de S&P 500.

De eerste tip die hij gaf kan ik van harte aanbevelen: probeer niet te timen. De gemiddelde belegger verliest daar geld mee. Er zijn genoeg onderzoeken om dat te bevestigen. Ik geef tijdens presentaties vaak de ultieme strategie voor niet-timen. Iedere maand een beetje beleggen. Als u iedere maand €100 in aandelen had belegd, dan was dat na dertig jaar bijna €85.000 waard geworden.

Ook gaf hij aan hoe zijn fonds Bridgewater de marktcyclus beoordeelt, tip 2 van Dalio. We zitten ver aan het einde van de cyclus. Bridgewater kijkt naar de zogeheten 'economic slack', die aangeeft hoeveel ruimte er in de economie zit voor verdere groei. Die potentie lijkt mij beperkt.

De arbeidsmarkt draait op volle capaciteit. De werkloosheid staat op het laagste niveau sinds 1969. Het Chinese Foxconn, toeleverancier van Apple, heeft volgens The Wall Street Journal beloofd een fabriek in Wisconsin te openen. Die zou werk bieden aan dertienduizend Amerikaanse arbeiders. Maar voorlopig zijn er geen mensen om deze fabriek te bouwen en dus laat Foxconn - hoe ironisch - arbeidskrachten uit China invliegen, aldus de krant. Dat de economie op volle toeren draait valt ook te zien aan de capaciteitsbezetting, die bijna op het hoogste punt in dertig jaar staat.

Als tweede kijkt Dalio naar de schuldpositie. In de Verenigde Staten zijn de schulden in alle segmenten - consumenten, bedrijven en overheid - erg hoog. Hogere schulden maken is geen methode om de economie nog verder aan te jagen. Het sentiment is voor de hedgefondsmanager een derde factor. Dat sentiment is afgelopen maand flink negatief geworden en dat is een plus, want tegen het sentiment in beleggen (contrair beleggen) levert het meeste op. Verder kijkt Bridgewater naar de waardering. Wat is het rendement op aandelen versus obligaties? Persoonlijk vind ik die risicopremie in de VS veel te laag.

Dalio vertelt er vervolgens niet bij hoe hij nu de markt beoordeelt. Maar als u dat allemaal te veel moeite vindt, zou ik gewoon teruggaan naar tip 1: niet timen.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.