Saai is goed.

De aanstaande beursgang van ASR is interessant. Veel mensen willen weten wat het oplevert. Niet omdat de opbrengst voor de BV Nederland is, waar we allemaal aandeelhouders van zijn. Maar vooral omdat we dan kunnen beoordelen of er winst of verlies op is gemaakt. Dat doet natuurlijk niet ter zake. Omdat enerzijds ASR toentertijd niet is overgenomen om er winst mee te maken. Maar om de maatschappij te behoeden voor een groot verlies. Dijken ophogen is ook een verliesgevende activiteit. Toch ben ik blij dat de overheid dat doet. En anderzijds moet je een beleggingstransactie nooit beoordelen op de aankoopprijs. Die aankoopprijs doet niet ter zake. U koopt of verkoopt een aandeel op basis van uw toekomstverwachtingen. Niet op wat u er ooit voor betaald heeft. Beleggen in het verleden heeft geen zin.

ASR is eigenlijk een saai beleggingsverhaal. En dat is maar goed ook, ASR is immers een verzekeraar en die horen saai te zijn. ASR is redelijk goed gekapitaliseerd met een Solvency II ratio van 185%. Dat zit zo’n beetje tussen Delta Lloyd en NN in. Ergo ook de waardering zou tussen Delta Lloyd en NN in moeten zitten. Dan kom je zo rond de 3,0 miljard beurswaarde uit. En ja, dat betekent een flink boekverlies. ASR staat voor eur 3,65 miljard in de boeken. Maar intussen heeft de staat natuurlijk wel een mooi dividend ontvangen waardoor dat verlies vrijwel goed maakt.

Dezelfde discussie gaan we natuurlijk krijgen met de verkoop van het resterende belang in ABNAMRO. Waar de klagers wel recht tot klagen hadden was bij de garantstelling van ING. Daar nam de staat een enorme garantieverplichting, terwijl er een minimale vergoeding tegenover stond. De Nederlandse Staat garandeerde in januari 2009 de ALT-A portefeuille met een marktwaarde van eur 15 miljard voor 22 miljard. Pas na aandringen van de Europese Commissie leidde dat tot een extra betaling van 1,3 miljard. Het is natuurlijk erg fijn dat ING is gered. Maar de risico’s voor de Nederlandse staat (en dus voor de Nederlandse bevolking)  waren niet in overeenstemming met de mogelijke verdiensten.

Bij bijvoorbeeld een gedeeltelijke nationalisatie waren de rendementen en risico’s beter in overeenstemming met elkaar geweest. En het was een stuk reëler geweest dan het schijntje die we nu voor deze garantstelling hebben gekregen. Toegegeven, de andere kant van de medaille was dat de balans van BV Nederland top heavy zou zijn geworden. En het had zeker onze krediet status wat aangetast en daarom de rente op onze staatsschuld verhoogt. De Tweede kamer was blij, want er werd geen verlies geleden. Maar de volgende keer dat een politicus over verlies of winst begint, zal ik hem deze column plus een beleggingscursus toesturen. Maar eerst maar eens afwachten wat de beursgang van ASR echt gaat opleveren.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.