Psst, huisje kopen?

De Nederlandse huizenmarkt wordt internationaal als een van de mooiste beleggingsmarkten gezien. Als eerste vanwege de gunstige vraag aanbod verhoudingen. Door de slechte marktomstandigheden van de afgelopen jaren zijn er weinig huizen bijgebouwd, terwijl de vraag naar huizen door stijgt. De vraag naar onderdak krijgt nog eens een extra boost door de huidige vluchtelingenstroom. Als tweede is liberalisatie van de huurmarkt positief. Meer marktconforme huren levert stijgende huren op en dat is goed voor beleggers. Persoonlijk denk ik ook dat de huurmarkt dat nodig heeft. Maar voor huurders is dat natuurlijk niet prettig. Ook de economie draait goed. Het consumentenvertrouwen is hoog en de werkeloosheid daalt. Ideale omstandigheden voor stijgende prijzen van de huizen zelf. Een laatste factor is natuurlijk de rente. Een hypotheekrente van onder de 2% doet vele nieuwkomers op de woningmarkt de ogen openen.

Uit een recent research rapport van Credit Suisse bleek dan ook dat Nederland een van de aantrekkelijkste landen is, net na Portugal, België en Slowakije. Dit gemeten naar het verschil tussen het huur rendement en de hypotheekrente. Logischerwijs zorgt dat voor steeds meer internationale interesse voor Nederlandse huizen. Recentelijk kocht LaSalle 460 huizen in Breda en Tilburg voor  70 miljoen euro. Dit is hun achtste transactie in twee jaar tijd. Ook George Soros kocht een portefeuille van 600 woningen in Duiven. En de Duitse onroerend goed belegger Patrizia heeft in korte tijd 5500 Nederlandse woningen gekocht. De verkopers zijn woningbouwcorporaties, die hun portefeuille moeten afbouwen. Met lede ogen zie ik dat deze huizen allemaal aan dit soort buitenlandse beleggers worden verkocht. Het zijn vooral private equity-achtige partijen. Dat betekent maximale schulden, niet te veel investeringen. Dus een minimum aan onderhoud en over een aantal jaar worden deze huizen weer met super winsten doorverkocht. In Duitsland gebeurt dit al langer en daar zie je dan ook steeds meer maatschappelijke opstand tegen deze ontwikkelingen. Ik ben bang dat we over een aantal jaar ook in Nederland dit soort geluiden gaan horen. Voor Nederland is het jammer, want woningbouwcorporaties zijn van de Nederlandse maatschappij en die buitenlandse private equity is in het bezit van beleggers die toch al ruim in het financiële jasje zitten. Ik vind het dan ook goed te horen dat de gemeenten Arnhem, Leusden en Dongen flink dwars liggen bij de verkopen aan Patrizia. Als aandelenbelegger zijn er geen mogelijkheden om deze ontwikkeling te participeren. Een belegger zou in Patrizia zelf kunnen beleggen. Maar Nederland is slechts 5% van hun portefeuille. En het aandeel is sinds beursintroductie vijf jaar geleden reeds verzevenvoudigd (!).

Conclusie: u leest hier de parlementaire enquête van over een jaar of tien. Zou het geen idee zijn voor pensioenfondsen om deze portefeuilles te kopen? Immers dit soort mooie rendementen gun ik de pensioenfondsen van harte. En met deze ultralage rente hebben ze het hard nodig.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.