Proefballonnetjes van de FED.

Het belangrijkste beleggingsnieuws deze dagen was dat de Dow Jones door de 20.000 gegaan is. Het was zelfs op het journaal. En natuurlijk een Trump tweet er over. Ondanks het feit dat de Amerikaanse beurs sinds half november achterblijft bij de rest van de wereld. Maar die 20.000 betekent natuurlijk helemaal niets. Het is maar een getal net als 19.999 of 20.001 dat is. Zeker niet als u beseft hoe de Dow Jones wordt berekent. Namelijk door de koersen gewoon bij elkaar op te tellen. Overigens als de Dow Jones een index was waarin de ontvangen dividend werd mee geteld, net als de Duitse Dax, zou de Dow al dik boven de 40.000 hebben gestaan. Als u gaan 30 jaar geleden was gaan rekenen.

In al het media geweld over #DOW20K zijn de berichten van de FED ondergesneeuwd. Maar ik denk dat beleggers er beter aan doen deze berichten te lezen, dan al het “nieuws” van een punt in de index. In de afgelopen week waren er maar liefst vier FED-officials; Rosengren, Harker, Brainard en Yellen, die publiekelijk hebben gezegd dat de FED langzaam de balans weer moet normaliseren. Vooral de uitspraken van mevrouw Brainard zijn opmerkelijk. Zij is anders juist een uitgesproken voorstander van een ruim monetair beleid. Normaliseren betekent dat ze de obligaties laten aflossen en zo langzaam de portefeuille verkleinen. Op dit moment worden er nog nieuwe obligaties teruggekocht, zodat de portefeuille op peil blijft. Het zijn natuurlijk niet per ongeluk wat gedachtenspinsels van een viertal FED officials in toevallig dezelfde week. Het zijn zorgvuldig geplande proefballonnetjes om te kijken hoe de markt erop reageert. En die reactie is opvallend rustig. Dat is weleens anders geweest. Herinnert u nog de Tapering-angsten in de markt in 2013? Toen de FED meldde dat ze wat voorzichtiger aan wilden doen, brak er paniek uit op de Amerikaanse obligatiemarkten. Maar nu niets van dat alles.

Op zich is het gezond dat de FED weer een normaal monetair beleid gaat voeren. Onder Trump worden economische omstandigheden onzekerder en de inflatie loopt op. Nu komt dat vooral door de stijgende olieprijs, maar ook de kerninflatie neemt toe. En er begint krapte op de arbeidsmarkt te ontstaan, waardoor er ook looninflatie komt.

Op dit moment bedraagt de FED balans U$ 4500 miljard. Dat is een serieus bedrag. Voor de kredietcrisis was dat nog U$ 800 miljard. Dat wordt flink afbouwen. In de afgelopen jaren lijken de beurzen mooi te zijn opgepompt met dit geld. Ik ben benieuwd wat aandelen en obligaties gaan doen als deze monetaire ondersteuning verdwijnt. Ik adviseer om op de proefballonnetje van de FED te letten en berichten dat de Dow Jones het magische niveau van 20.000 heeft bereikt te beschouwen als ruis.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.