Prepper komt uit de kast / Wees een prepper

Laatst liet ik me bij het RTLZ programma Beurs Inside ontvallen dat er bij mij op zolder een doos met houdbaar eten staat. Ik werd gelijk bestempeld als een prepper. Voor diegene die deze term niet kennen. Een prepper is iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp. Op sommige obscure tv kanalen kom je weleens programma's met deze preppers tegen. Ze laten dan met trots hun atoomkelders zien, volgestouwd met eten en andere benodigdheden. Dat is niet zo slim. Mocht er daadwerkelijk iets gebeuren dan weet je dat de hele buurt bij je op de stoep staat. Ik heb een kleine generator staan voor als de stroom uitvalt. En dat gebeurt nog wel eens, zo bleek vorige week in Amsterdam. Daarnaast staat er een doos met een paar kaarsen, water en eten wat eeuwig houdbaar is. In totaal een investering voor enkele tientjes. Uit risico-rendement overweging is dit een uitstekende investering. Immers voor een miniem bedrag dek je een groot risico af, hoe klein die kans op een ramp ook is.

Zo zou u ook eens naar uw beleggingen kunnen kijken. Wees een prepper, wees voorbereidt op beleggingsrampen die er kunnen komen. Denk daar op een rustig moment met een schriftje op uw schoot eens na over.

Om maar eens een paar mogelijke rampen op te noemen. Bijvoorbeeld; De financiële wereld verliest volledig het vertrouwen in de Amerikaanse dollar. Dat risico is volgens mij een stuk reëler dan menigeen nu denkt. Of op een dag klapt het eurostelsel. Ook dat risico is groter dan nu wordt ingeprijsd. Momenteel zit het economische tij mee. Maar landen als Frankrijk en Italië doen geen moeite om structurele hervormingen door te voeren. Eens zal de economische cyclus ook weer een keer neerwaarts gaan, daar is het een cyclus voor. In 2012 kon Draghi de euro nog redden met de woorden "Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough". Bij een volgende crisis zullen Draghi's woorden of die van zijn opvolger wellicht niet voldoende zijn. Of de rente gaat naar de 4%. Wat doet dat met aandelenwaarderingen. Recentelijk zei beursgoeroe Mark Mobius dat aandelen best wel eens een 30 a 40% zouden kunnen dalen. Hij wist niet wanneer en hij wist niet waarom. Maar hij adviseerde kijkers wel om zich er op voor te bereiden. En dat is een goed advies. Koersen doen het leuk de laatste tijd. Maar hoe blij bent u met uw portefeuille als de AEX straks echt 30% lager staat? Gaat u dan in paniek verkopen of koopt u juist bij? Het belangrijkste is dat u er nu er over nadenkt, zodat u straks emotioneel voorbereidt bent.

Wees voorbereidt, wees een prepper.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.