Party like it is 1994 / Net als in 1994

Geschiedenis herhaalt zich niet, maar het rijmt wel, zo luidt een oud gezegde. Daarom is het goed om soms een blik in het verleden te werpen. Ik denk dat de huidige markomstandigheden uitstekend met die van 1994 zijn te vergelijken. 1994 was een bijzonder jaar. De economie groeide de pan uit. De FED had genoeg reden de FED rente flink te verhogen. Men vreesde namelijk oplopende inflatie. Het jaar startte met een FED rente van 3,0% en eindigde op 5,5%. Deze rentestappen hadden een enorme impact op de obligatiemarkt. De 10 jaars rente steeg van 5,7% naar 7,8%. Daardoor werd 1994 een bloedbad voor beleggers in Amerikaanse obligaties. De koers van een 10 jaars treasury daalde met maar liefst 14,1%. Het werd het slechtste obligatie jaar sinds begin jaren tachtig. Gelukkig ontving u nog de coupon van 5,7%, maar dat was met zulke gigantische koersverliezen slechts een doekje voor het bloeden. Meestal heeft een stijgende rente een negatieve impact op aandelenkoersen. Opmerkelijk genoeg was daar in het koerspatroon niets van terug te zien. In 1994 verdiende u met een belegging in de S&P500 welgeteld 1%. Dat was volledig aan het ontvangen dividend te danken. Dat aandelen nog zo netjes overeind bleven kwam vooral door de goede economische groei en als gevolg daarvan de winstgroei. De winsten stegen met maar liefst 18%. Maar door de stijgende rente ging de waardering van aandelen met 18% naar beneden en zo merkte u als aandelenbelegger vrijwel niets van het bloedbad bij de buren.

Net als in 1994 draait nu ook de Amerikaanse economie uitstekend. En ook nu is de FED aan het verkrappen. En ook nu gaan de koersen van Amerikaanse obligaties hard omlaag. En tot slot gaan ook nu de winsten hard omhoog. Ik denk wel dat FED een heel stuk terughoudender zal opereren als in 1994. Als eerste omdat de inflatie angsten een heel stuk minder zijn. Men komt nog maar net uit een periode waar deflatie nog de grootste angst was. En er is ook hier de Trump factor. Trump zal vrij heftig reageren bij een dergelijke agressieve monetaire politiek. Zeker omdat hij aan de andere kant een compleet tegengestelde fiscale politiek voert. Maar ach de FED governers weten ook wel dat het fiscaal stimuleren slechts een tijdelijk effect heeft. De economische cyclus is als eb en vloed, daar doe je niets tegen. Je kunt een fiscaal zandkasteel bouwen, maar eigen ervaring leert dat de getijden toch winnen van het zandkasteel. Maar ja, ik denk niet dat Trump vroeger met zijn kinderen zandkastelen aan het stand heeft gebouwd.

Maar goed, wat 1994 ons wel leert is dat aandelen het toch droog kunnen houden, zelfs als de rente hard stijgt. Maar dan moeten de onderliggende winsten ook wel echt door groeien.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.