Paniek in het Witte Huis

Ondanks de sterke rally op tweede kerstdag, zal december 2018 waarschijnlijk de geschiedenis in gaan als een van de meest dramatische decembermaanden ooit op de beurs. Sinds 1931 is december niet meer zo slecht geweest. Toen daalde de S&P 500 met 18,8%. Normaal gesproken is december juist een hele goede maand. In 74% van de gevallen eindigt de beurs in de plus.

Er zijn diverse redenen voor deze extreme daling. Als eerste de onzekerheid over de handelsoorlog. Gezien de toenemende beschuldigingen over en weer, kan ik me voorstellen dat beleggers zich steeds meer zorgen maken. Een handelsoorlog heeft een sterk negatief effect op de wereldeconomie.

Verkopen voor de fiscus
Daarnaast is er de zogenaamde 'tax loss selling'. Een Amerikaanse belastingbetaler kan zijn koersverliezen aftrekken voor de belasting, maar dan moet hij wel daadwerkelijk de stukken verkopen. En dat verkopen gebeurt dus nu.

Ook is er nog de lange lijst met mensen die of door Trump ontslagen zijn of niet meer onder hem willen werken. Met het recente vertrek van minister Jim Mattis (Defensie) maken beleggers zich steeds meer zorgen dat Trump nu slechts omringd wordt door extreme meningen en ja-knikkers. Of, zoals de Financial Times het omschreef, de laatste volwassene heeft daarmee het Witte Huis verlaten.

In dit licht was het bericht dat Trump Powell wilde ontslaan meer dan zorgwekkend. Turkije en India zijn goede voorbeelden. Het ontslag van de centralebankpresident heeft daar voor een enorme vertrouwensschok gezorgd. Persoonlijk vind ik het beleid van de Fed nog erg voorzichtig. Gezien de inflatie en de economische groei was een verhoging van de beleidsrente niet meer dan logisch.

Geen paniek!
De klap op de vuurpijl kwam toen minister Steven Mnuchin (Financiën) naar buiten bracht dat hij met de zes grootste Amerikaanse banken had gebeld en die hadden hem verteld dat er geen reden was voor paniek. Dat klinkt als een vliegtuigpiloot die met bibberende stem door de intercom roept dat er geen enkele reden is voor paniek en dat passagiers vooral rustig moeten blijven. Dan bereik je ook het tegenovergestelde effect.

En natuurlijk de 'government shutdown'. Met Trump's halsstarrig gedrag lijkt dit voorlopig voort te duren. Maar in het verleden hebben shutdowns geen enorm negatieve effecten op de beurs gehad, tenzij het wat langer duurde.

Van al deze verklaringen gaat de tax loss selling in ieder geval in januari weg. En angsten van beleggers waaien meestal ook wel over. Het allerbelangrijkste zal een handelsdeal tussen China en de VS zijn. Maar dat hangt van de mentale status van meneer Trump af. Daar durf ik geen inschatting meer van te maken.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.