Oververhittingsgevaar

Beleggers zijn razend enthousiast over de effecten van Trump's belastingplannen. Koers records op de Dow Jones zijn al geen nieuws meer. Sinds zijn verkiezing is de S&P 500 iedere kalendermaand gestegen. Met een erg zwakke dollar dat wel. Om het even in perspectief te plaatsen, sinds Trump's verkiezing had u beter in Europese aandelen kunnen zitten, dan in Amerikaanse. Een belegger heeft met de MSCI Europe index sindsdien 23% verdient en in Amerikaanse aandelen in euro's gemeten slechts 16%. Maar goed beleggers zijn uitermate enthousiast over Trump. Zijn belastingplannen werken namelijk direct door naar de bottom line. Of anders gezegd hoe minder belasting je betaalt, hoe meer winst je overhoudt, hoe meer aandeelhouders verdienen. Gemiddeld gaan analisten van een 10% winst verhogend effect uit. De winstaanpassingen schieten dan ook omhoog. De verwachte winst per aandeel voor de S&P500 is in 2018 nu al met 4% gestegen. En het jaar is nog maar een paar weken oud. Wat de kosten op lange termijn zijn is natuurlijk een heel andere vraag.

Dat enthousiasme zorgt voor stijgende waarderingen. U betaalt nu maar liefst 18,6 maal de verwachte winst. Alleen tijdens de internetbubbel waren de Amerikaanse aandelen duurder. Dat leverde toen geen goede rendementen op, om het voorzichtig uit te drukken. Je kunt dus wel stellen dat het beleggerssentiment oververhit is. Er zijn diverse indicatoren die dit aangeven. Zo zijn de Amerikaanse beleggingsadviseurs momenteel razend enthousiast. Raar maar waar, maar deze adviseurs zijn contraire indicatoren. Ze hebben de neiging enthousiast te worden bij stijgende koersen en somber als koersen dalen. Om echt rijk te worden met beleggen moet je je precies het tegenovergestelde doen. Ook de Amerikaanse particuliere belegger, gemeten door de AAII, zeg maar de Amerikaanse VEB, is erg enthousiast. En de call/put ratio is erg hoog. Hier kunt u het sentiment onder optiebeleggers uit afleidden. Ook die zetten massaal in op een verdere stijging van de koersen. Ze kopen vooral call opties. Mijn advies is om call opties te kopen voordat koersen stijgen, niet als ze al gestegen zijn. Als laatste is er een enorme instroom in aandelenfondsen. De grootste instroom is vaak na een flinke koersstijging zoals nu, niet ervoor.

De conclusie is simpel. De Amerikaanse aandelenmarkt is oververhit. Vrijwel alle sentimentsindicatoren staan flink in het rood. Dat zijn meestal niet de beste momenten om te beleggen. Of het sentiment onder beleggers koelt wat af, of er komt een correctie.

Zoals Warren Buffett zegt, je moet kopen van witte gezichten en verkopen aan rode gezichten. Gezien de huidige rode gezichten van de oververhitte beleggers, is Buffett momenteel waarschijnlijk niet aan het kopen. Ik adviseur u om hetzelfde te doen en even rustig aan te doen. Als je belegt wanneer iedereen belegt, verdien je wat iedereen verdient en dat is meestal niet zo veel.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.